Případy, kdy vaše bolesti hlavy nejsou normální

Bolesti hlavy jsou nepříjemné, ale většinou se dají poměrně dobře řešit. Pokud však nesignalizují něco horšího. Ve kterých pěti případech vás obyčejný prášek nespasí?

Podle různých statistik trpí na bolesti hlavy alespoň občas 70 až 85 procent dospělé populace. Častým zdrojem těchto problémů jsou mozkové cévy, které jsou bohatě nervově zásobeny, a reagují tudíž velmi citlivě na nervové podněty. Současně jsou citlivé i na vlivy hormonální. Běžná věc? Není týden, kdy byste před něčím takovým nestáli?

Jistě, na vině může být i dehydratace či hlad, konkrétně klesající hladina glukózy v krvi. Pak pomáhá jedna či dvě sklenice vody nebo zaplnění žaludku. Co když jste vyzkoušeli úplně všechno, ale náhlá bolest nechce ustoupit?

Mark Maroko, klinický profesor z Kalifornské univerzity, varuje, že pokud se zčistajasna objeví bolesti hlavy, na které jste nikdy netrpěli, váš lékař by o tom měl vědět. Proč? Těchto pět případů se nevyplácí podceňovat!

Jako úder hromu

Bití kladivem, stovky ostrých světel v akci… I tak se dá přirovnat urputná a nebezpečná bolest spojená s subarachnoidálním krvácením do mozku způsobeným prosakující výdutí. Není ostrá a rozhodně neustupuje během několika minut. „Neberte si prášky na bolest, nechoďte spát. Místo toho volejte nemocnici,“ popisuje zmíněný lékař.

Situace s horečkami

Bolest hlavy doprovázená horečkou je znepokojující. Podle lékaře to může znamenat infekci, je to něco jako meningitida. Nebo zánět mozku, encefalitida. „Zvlášť pokud jsou horečky doprovázené změnou duševního stavu, třeba si nemůžete vzpomenout na jména svých dětí, okamžitě si zajistěte pomoc,“ dodává Mark Maroko.

Bolest očí

Pokud se s bolestmi hlavy objeví i bolesti očí, je to taktéž naléhavé. Podle lékaře se může jednat o akutní glaukom nebo nahromadění tlaku v oku. Dochází k odříznutí krevního průtoku krve, v jehož důsledku hrozí i oslepnutí. Tak na co ještě čekáte?

Chudokrevnost

Patříte mezi ty chudokrevné? Pak pro vás bolest hlavy může znamenat subdurální hematom nebo druh pomalého krvácení uvnitř mozku. „Tato situace může být smrtelná,“ ještě dodává profesor.

Něco jako kolektivní problém

Pokud si rodinní příslušníci či spolupracovníci stěžují, že je bolí hlava, nejedná se o nějakou davovou psychózu, ale může jít o nebezpečnou otravu oxidem uhelnatým. Otevřete okna nebo dveře a varujte ostatní. Ani tady jedna pilulka „růžového štěstí“ nebude nic platná…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat