Překvapivá fakta o lidském těle. Víte o sobě opravdu všechno?

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik svalů zaměstnáte jediným krokem a kolik slin se vám během dne vyprodukuje v ústech? Zkuste to… Máte v hlavě číslo? Můžeme vás ujistit, že ať je váš odhad sebebláznivější, zdaleka neodpovídá realitě! Jaká je pravda?

Skromnost stranou - vaše tělo je geniálně fungující stroj, o jehož schopnostech zřejmě nemáte ani tušení. Zasvětíme vás do výsledků unikátních vědeckých studií a výzkumů, díky kterým můžete zjistit, co se děje „pod pokličkou“. Jak moc se vaše tělo nadře, když provádíte běžné denní úkony? Tomu snad ani nebudete věřit!

Chůze jako týmová práce

Jeden krok. Říkáte si, že na něm není nic moc zvláštního? Vězte, že taková banalita to zase není. Dát nohu před nohu totiž zaměstná přibližně 200 svalů! Nejvíce v zápřahu jsou samozřejmě ty lýtkové, ale pozadu nezůstávají ani hýžďové a stehenní. Ruku k dílu přidávají také svaly zádové - udržují totiž rovnováhu. Svaly na pažích zase zajištují potřebné tempo. Dokonalá souhra!

Unikání čistička krve

V krvi se stále hromadí velké množství odpadních látek, tudíž mít „čističku“ v pohotovosti je naprostou nutností. Tento nelehký úkol mají na triku ledviny, které k tomu využívají síť jemných cévek. Kdybyste tyto cévky natáhli do jedné přímky, dosáhly by do vzdálenosti úctyhodných 50 kilometrů. Každá kapka krve projde čisticím zařízením zhruba 300krát. Za 24 hodin!

Neúnavný výrobce slin

Ani vaše ústní dutina se nezastaví a jede na plné obrátky. Vyprodukuje totiž za den přibližně 1,5 litru nových slin, v rychlosti od 0,1 do 4 mililitrů za minutu. Průměrnému člověku, který se dožije 80 let, se v puse „vyrobí“ za celý život něco kolem 45 tisíc litrů. Tím se chrání zuby před kazy, zvlhčuje se sliznice a podporuje rozklad bílkovin a uhlohydrátů.

Mozek. Lehká váha s těžkým údělem

Že se od mozku odvíjí prakticky všechno, co děláte, to je vám asi jasné. Pravdou je, že žádná jiná část vašeho těla toho nezvládne tolik co on! Váží něco přes kilo a obsahuje miliardy neuronů, takže reguluje veškeré aktivity, tepovou frekvenci, přemýšlení, paměť i imunitu. Organismus s ním neustále komunikuje a jedno bez druhého by nemohlo za žádných okolností fungovat.

Geniální balon? Plíce

Nádech, výdech. Tuto činnost, které si vlastně nijak nevšímáte, uděláte za den přibližně 20 tisíc krát. Plíce mají v popisu práce získávat ze vzduchu kyslík a přenést ho do krve, ze které zpětně odebírají oxid uhličitý. Jejich tajemství spočívá v tom, že mají schopnost navyšovat svoji kapacitu dle potřeby a přizpůsobovat se zátěži elegancí sobě vlastní.

Srdce jako robot

Může si snad srdce dát pauzu a chvíli si odpočinout? Ne. Musí pracovat neustále, bez nároku na dovolenou. Každým úderem vykoná „práci“ okolo 1 joulu. Při průměrných 70 úderech za minutu, po celém dni v zápřahu, se tato dřina rovná 100 tisícům joulů. Kdybyste tuto zátěž chtěli přepočítat na člověka, je to jako zvednout závaží o hmotnosti 10 kilogramů do výšky jednoho metru - asi tisíckrát za sebou. Prostě žádná sranda!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat