Nejčastější spouštěči alergie. Před kterými se mít na pozoru?

Nespočet věcí může vyvolat alergickou reakci, je však důležité najít tu, která dráždí konkrétně vás. Alergie znamená narušení imunitního systému, kdy váš organismus mylně označí běžnou, neškodnou látku jako nebezpečnou hrozbu a začne se bránit. Příznaky alergie jsou různé - od slzení očí, rýmy až po silné záchvaty kašle a dušení. Které látky jsou nejčastějším spouštěčem alergie a jak zmírnit příznaky?

Pyl

Jemný prášek ze stromů, plevelů a trav dokáže pořádně potrápit. Patří mezi nejčastější alergeny vůbec. Tento druh alergie je známý jako senná rýma nebo růžová horečka (v závislosti na ročním období, ve kterém se vyskytují příznaky). K příznakům senné rýmy patří kýchání, výtok z nosu, škrábání v krku, kašel, ucpaný nos, svědění a slzení.

V domácnosti můžete projevy zmírnit tím, že nebude v pylovém období hodně větrat a spíše využijete klimatizaci. Vhodný je také vlhký vzduch.

Na zvířecí miláčky

Hned za pylem stojí alergie na naše domácí mazlíčky. Zde se alergie mohou lišit - existují ty na srt, kůži, šupiny, sliny nebo i na moč. Tyto alergeny mohou zhoršit i příznaky astmatu. Symptomy alergické reakce jsou velmi podobné jako u pylu, navíc si pacienti stěžují na otok obličeje a bolest na hrudi v důsledku zánětu nosních dutin.

Alergeny můžete zmírňovat pravidelným koupáním mazlíčka, častým úklidem a měněním lůžkovin. Snažte se zvířecího miláčka držet alespoň mimo ložnici.

Plísně

Tady jsou velmi rizikové spóry plísní, kterým byste se měli co nejvíce vyhýbat, jsou totiž mnohem nebezpečnější, než si myslíte. Mohou způsobovat dýchací i kožní problémy.

Snažte se pravidelně větrat, hlavně kuchyni, koupelnu a toaletu. Pravidelně také čistěte všechny vlhké prostory. Plísni se nejlépe daří právě v teple a vlhku, na to nezapomínejte.

Roztoči

Tyhle neviditelné potvůrky jsou prostě všude a je opravdu náročné je eliminovat. Roztoči jsou mikroskopické organismy, které žijí v domácím prachu. Živí se odumřelými kožními buňkami. Roztoči mohou přežít ve všech klimatických podmínkách.

Na tyhle živočichy platí jen pravidelný úklid a dodržování základních hygienických návyků. Roztoči se nejvíce drží v lůžkovinách, pohovkách a kobercích, takže je nutné je pravidelně prát, vysávat a čistit, případně používat hypoalergenní materiály. Nezapomeňte na prach, odstraňte doma všechny přebytečné „lapače prachu“, vaše zdraví je důležitější.

Švábi

Tyhle poněkud větší potvůrky jsou alespoň vidět, takže můžete patřičně reagovat. Alergen pochází z jejich slin a trusu, které šíří svými končetinami. Pokud se švábi nacházejí ve vašem domově či na pracovišti, můžete tento alergen po celou dobu inhalovat. Švábi mohou také vyvolat astmatické záchvaty, stejně jako kašel a dušnost u kojenců a malých dětí.

Šváby můžete eliminovat hlavně čistotou okolo odpadkových košů, uklízejte veškeré drobky, nezapomínejte za zapadlé jídlo za sporákem atd. Utěsněte praskliny ve stěnách, podlahách, zkontrolujte těsnění na oknech a eliminujte vlhké prostředí. Používejte pravidelně speciální nástrahy na tento vlezlý hmyz.

Potraviny

Pokud jde o potravinové alergie, v podstatě můžete mít alergii na cokoli. Mezi nejčastější patří kravské mléko, vejce, arašídy, ryby, korýši, ořechy (jako kešu a vlašské ořechy), pšenice a sója. Abyste zabránili potravinové alergii, musíte se striktně vyhýbat konkrétní potravině, nepokoušejte ji ani v malém množství.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat