Potraviny pro lepší náladu

Někdy nás přepadne pocit deprese, beznaděje a špatné nálady. Je vědecky prokázáno, že mnoho jídel zlepšuje náladu a předchází lítostivým stavům. Máme pro vás několik dobrot, které dokonce zvyšují účinnost antidepresiv a také pomáhají dlouhodobě předcházet depresivním stavům. Víte, co zařadit na jídelníček?

Potraviny obsahující živiny, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, tryptofan, vitamin D nebo vitaminy skupiny B, působí kladně na naši náladu a potlačují sklony k depresím.

Kterých 10 potravin vám zvedne náladu?

Zelený čaj

L-theanin obsažený v zeleném čaji je velmi přínosný pro zklidnění, proti stresu i na zlepšení spánku. Tato aminokyselina má psychoaktivní vlastnosti, které snižují stres a zvyšují hladiny dopaminu v mozku. Denně byste měli vypít 3 až 4 šálky zeleného čaje, které vám pozvednou náladu a zlepší vaše celkové zdraví.

Mandle

Mandle obsahují hořčík, selen a zinek, tyto látky jsou přínosné na zlepšení vaší nálady. Hořčík má vliv na produkci serotoninu, který ovlivňuje náladu. Ve skutečnosti je nízká hladina hořčíku v těle spojena s depresí a výkyvy nálad. Selen hraje roli při produkci hormonů štítné žlázy a zinek chrání mozkové buňky před poškozením volnými radikály.

Losos

Mořské plody jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají bojovat s depresí. Lidé s depresemi mají obvykle nízký příjem omega-3 mastných kyselin, které podporují normální funkci mozku.

Hořká čokoláda

Tmavá čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v těle, a ta má vlastnosti téměř totožné s antidepresivy. Navíc kvalitní čokoláda zpomaluje produkci stresových hormonů. Příště, až budete ve stresu, dejte si pár kostiček čokolády.

Vejce

Tato oblíbená snídaňová potravina je plná bílkoviny a vitaminů. Vajíčka jsou navíc dobrým zdrojem zinku, což je základní látka, kterou tělo potřebuje k posílení produkce a fungování neurotransmiterů. Další důležitou složkou je vitamin D a B12, oba vitaminy blahodárně působí na naši psychiku.

Banány

V banánech jsou hojně zastoupeny vitaminy skupiny B, které jsou potřeba k produkci serotoninu. Kdykoli budete mít náladu pod psa, dejte si 1 nebo 2 banány a na špatnou náladu si ani nevzpomenete. Banány také oceníte při nespavosti, před spaním snězte jeden banán a zapijte sklenkou mléka. Budete spát jako nemluvně.

Avokádo

Avokádo díky obsahuju omega-3 mastných kyselin a draslíku je taktéž skvělou volbou při špatné náladě. Navíc obsahuje mononenasycené tuky, které rovněž zlepšují náladu a pomáhají léčit deprese a také poporodní depresi. Denně se doporučuje preventivně sníst 1/2 až 1 avokádo.

Borůvky

Tyto malé bobulky jsou plné antioxidantů, které podporují správné fungování mozku a zlepšují kognitivní funkce. Jsou velmi účinné proti depresi. Pravidelná konzumace borůvek dokonce napomáhá růstu novým mozkovým buňkám.

Špenát

Špenát je plný živin, jako je kyselina listová, hořčík a zinek, které jsou důležité pro zdravou funkci mozku a potlačování deprese. Tyto živiny také zajišťují správné fungování nervů a svalů. Kyselina listová zlepšuje náladu a snižuje únavu.

Chřest

Chřest stejně jako špenát je bohatý na kyselinu listovou. Podle vědecké studie chřest díky obsahu kyseliny listové a vitaminů skupiny B patří mezi nejdůležitější potraviny při léčbě a prevenci deprese.

Chcete zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat