Chyby, kterými si jako alergici ještě více znepříjemňujete život

Jaro je pro lidi, jež sužuje alergie, jedním z nejnáročnějších období. A tak není divu, že hledají úlevu, kde mohou – v pilulkách i přírodních prostředcích. Jenže co když si někteří svůj stav nevědomky zhoršují například některou z následujících chyb?

Těmto chybám byste se měli jako alergici za každou cenu vyhnout.

Necháváte otevřená okna

Jistě, každý potřebuje přes den občas vyvětrat, ale v sezóně alergií větrejte raději opatrně – krátce a intenzivně. Okno, které je otevřené celý den, vpustí do bytu kromě čerstvého vzduchu také nálož alergenů, jež vašemu ucpanému nosu či slzícím a pálícím očím nikterak neprospěje.

Před spaním si neproplachujete vlasy

Za celý den se vám v loknách zachytá spousta alergenů – od zrníček pylu až po prachové částice. To nejhorší, co můžete udělat, je hupnout s takovou zásobárnou na hlavě do postele. Pěkně svým vlasům dopřejte pořádnou sprchu. Nemusíte používat šampon, abyste je zbytečně nevysušovali, úplně postačí proud čisté vody, abyste se alergenů zbavili.

Nepřevlékáte se

Když přijdete zvenku domů, měli byste ze sebe svléct všechny svršky, nijak s nimi netřepat a „deponovat“ je do pračky. Proč? Také na nich jste si přinesli spoustu alergenů, takže pokud v nich pobýváte ještě celý večer, nemůžete se divit, že stále kýcháte.

Nepřezouváte se

Ačkoli v českých domácnostech je zvykem při vstupu zouvat botky, přibývá rodin, kde – především za suchého a hezkého počasí – jsou boty povoleny i v bytě. Pokud však takovou domácnost obývá alergik, nadšený jistě nebude. Také boty totiž přenášejí řadu alergenů, které navíc spolehlivě roznesou po celém bytě (a například z koberců je těžko dostanete). V časech alergií platí, že boty zůstávají přede dveřmi bytu.

Užíváte nevhodné léky

Spousta lidí nad projevy alergie pokrčí rameny a jde si do lékárny pro nějaké kapky do nosu nebo pilulky, jež jim mají ulevit od symptomů. Pokud ale nemají tato léčiva doporučená lékařem, může se stát, že efekt v jejich konkrétním případě nebude takový, jaký by si představovali. Není proto od věci nechat se vyšetřit odborníkem a užívat léky, které vám doporučí či předepíše.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat