Po šestihodinovém spánku jsme pro druhé skutečně neatraktivní

Spojení spící kráska nevzniklo náhodou. Lidé, kteří spí dostatečně – ideálně devět hodin denně – totiž vypadají nejatraktivněji. Dokazuje to nový experimentální výzkum psychologů ze Stockholmu. Švédští vědci prokázali, že lidé, kteří spí jen sedm a méně hodin, jsou mnohem méně přitažliví, než když mají dostatek spánku.

Pětadvacetičlenná skupina pokusných osob spala různě dlouho po několik dní. Po každém spánku byla vyfocena a snímky sesbírány. Pak porota složená ze 122 různých osob hodnotila atraktivitu jednotlivých snímků. Jeden hodnotitel viděl od každého z pětadvaceti testovaných osob jen jednu fotku. Někdo hodnotil dotyčného po šesti hodinách, jiný po devíti hodinách spánku.

Z analýzy ale jasně vyplývalo, že různí hodnotitelé nezávisle na sobě dávali jednomu a témuž člověku mnohem více bodů při hodnocení jeho přitažlivosti a krásy, když měli v ruce jeho fotku po devíti hodinách spánku. Naopak nejméně bodů dostával za snímky, na nichž byl po šesti a méně hodinách spánku.

„Tyto důkazy naznačují, že nedostatek spánku dokážou pozorovatelé odhadnout v tváři člověka a že lidé mají méně chuť stýkat se s lidmi, kteří jsou nevyspaní,“ tvrdí autoři ze Stockholmu.

„Všichni chceme, aby náš partner byl přitažlivý a působil jako plný energie. Tato studie je dobrou připomínkou toho, jak důležitý spánek je,“ dodává profesor psychologie Gayle Brewer z Liverpoolské univerzity v komentáři pro BBC.

Bylinky z říše snů

Ačkoli všichni víme, jak je spánek důležitý, stále více z nás má problémy usnout. Zatímco někteří lidé tyto potíže řeší prášky, jiní raději sahají pro pomoc z přírody. Které bylinky se vyplatí mít po ruce?

Heřmánek

Léčivé účinky heřmánku jsou téměř legendární. Lžičku „rumánku“, jak se mu lidově říká, nejprve spařte horkou vodou a po necelé minutě louhování sceďte. Jeden šálek před ulehnutím a sladké sny už pomalu klepou na dveře. Stačí jen otevřít!

Třezalka

Plnou čajovou lžičku tohoto „uspávače“ přelijte šálkem horké vody, nechte minutu louhovat a po scezení pijte po doušcích v podvečerních hodinách. Uvidíte, že vnitřní klid a uvolnění, které vás doprovodí do peřin, se dostaví co nevidět.

Zimolez

Menší polévkovou lžíci nadrobno nasekaného zimolezu po chvilce pobytu v horké vodě sceďte. Podle starých rad by se měly užívat dva až tři šálky denně. Takže příprava na večer začíná už odpoledne! Není čas ztrácet čas…

Kouzelná čajová směs

Smíchejte 5 gramů kořene kozlíku lékařského, 15 gramů chmelových šištic, 10 gramů třezalky tečkované, 25 gramů květu levandule a 50 gramů petrklíče. Spařením všech ingrediencí získáte aromatický čaj, který byste měli pít ještě horký a nejlépe těsně před spaním. Vsaďte boty, že zabírá víc než počítání oveček. Mimochodem, ke kterému číslu jste dospěli včera?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat