Na zádech, nebo na břiše? Aneb jak správně spát

Zatímco děti usnou prakticky v jakékoli poloze, my dospělí máme většinou jednu „oblíbenou“, ve které strávíme většinu noci. Jak vám prospívá, nebo naopak škodí vaše osvědčená spací poloha?

Ano, i poloha, ve které spíme, je schopna ovlivnit naše zdraví. I když každý z nás spí jinak, obecně se dají spací polohy rozdělit na tři základní skupiny – na zádech, na břiše a na boku. Co dokážou s naším tělem?

Na zádech

Jedná se o jednu z nejoblíbenějších poloh. A to je podle odborníků dobře. Při spaní na zádech totiž ulevujeme své páteři (tedy za předpokladu, že máme pod hlavou odpovídající polštář), neutiskujeme vnitřní orgány a naše tělesná hmotnost je přirozeně rozložena.

Pokud chcete tuto polohu ještě vylepšit, podložte si kolena malým polštářem (například tím ve tvaru válce). Zajistíte si tak dokonalou oporu páteře a nebudete se budit s bolavými zády.

Má poloha na zádech nějaké nevýhody? Má – tedy pokud patříte mezi spáče, kteří chrápou. Právě na zádech totiž chrápeme víc. A také se zhoršuje případná spánková apnoe.

Na boku

Pokud se vám nejlépe spí na boku, ideálně s pokrčenými koleny, takže připomínáte miminko u mámy v bříšku (takzvaná fetální poloha), vaše páteř vám je jistě vděčná. Při této poloze ji zatěžujete jen minimálně, tedy za předpokladu, že máte hlavu podloženou správným polštářem – neměla by vám „viset“ dolů ano být přehnaně zvednutá (pak byste se mohli probudit s bolavou krční páteří).

Snažte se při spaní na boku mezi koleny svírat polštář. Nejenže je pak spaní mnohem pohodlnější a neotlačíte si kolena, ale navíc odlehčíte i bederní páteři.

Vzhledem k tomu, že popsaná poloha na boku vlastně kopíruje polohu fetální, není jí co vytknout. Navíc spaní na levém boku může prospívat lidem, které trápí pálení žáhy.

Na břiše

Asi nejproblematičtější z poloh. I když se může zdát pohodlná, naše páteř si to už tak často nemyslí, zvláště jste-li na břiše kvůli nevhodnému polštáři podivně prohnutí. Některým lidem může vadit také fakt, že si při spaní tlačí na žaludek, případně že mají hlavu otočenou většinu noci pouze na jednu stranu (takže krční páteř trpí). Na druhou stranu dokáže poloha na břiše občas pomoci při bolestech bederních zad.

Pokud se často budíte s „mravenčením“ no nohách či rukách, může být na vině „utlačování“ některých nervů při poloze na břiše. Většina odborníků se zkrátka shoduje, že tato poloha není pro spánek nejvhodnější. A i když naučit se usínat v jiné pozici může být docela složité, stojí to za zkoušku. Třeba se pak už nebudete probouzet celí rozlámaní!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat