Bouřka na obzoru. Nemyjte nádobí a vypněte televizi

Bouřky k létu zkrátka patří. A i když všichni víme, že bychom se ve chvílích, kdy nebe křižují blesky a kolem burácejí hromy, neměli například schovávat pod stromem, existuje i spousta bezpečnostních pravidel, jež při bouřkách porušujeme. Co tedy dělat a nedělat při bouřce?

Podívej, jak se blýská!

Také rádi při bouřce vyklonění z okna, balkonu či terasy pozorujete blesky? Chyba. Základní bezpečnostní opatření totiž říká, že jakmile začne bouřka, měli bychom zavřít všechna okna a dveře. Proč? Jedním z důvodů je riziko kulového blesku, který by vám mohl přistát v bytě (a věřte, není o co stát). Tím dalším je pak fakt, že se většinou při pozorování bouřky opíráme například o kovové zábradlí, parapet nebo třeba radiátor. A jelikož se jedná o předměty vodivé, hazardujeme tak se zdravím a životem.

Nemohu ven, umyju alespoň nádobí.

Všichni víme, že koupat se venku během bouřky je hazardování se životem – voda je vodivá, a pokud do hladiny udeří blesk, nemáte příliš šancí na přežití. Ovšem ne všichni vědí, že vodě bychom se měli při bouřce vyhýbat i v bezpečí domova! Potrubí jsou totiž kovová, a tedy vodivá, takže pokud váš příbytek či jeho okolí zasáhne blesk, může se stát, že se mytí nádobí, sprcha nebo relaxační lázeň promění v boj o život…

Nech to zapnuté, máme přece hromosvod!

Pamatujete, jak vaše babička či maminka při každé bouřce odpojila ze zásuvky televizi a rádio? Pak byste tento zvyk měli také přebrat. A odpojit veškerou elektroniku, kterou doma máte. Počítač, pračku, rychlovarnou konvici… Nespoléhejte na to, že je váš dům chráněn hromosvodem, i tak se může stát, že při zasažení bleskem dojde k poškození spotřebičů. Je lepší držet chvíli „černou hodinku“ než kupovat novou televizi či počítač.

Rychle zastav, támhle se blýská!

Zastihla vás bouřka na cestě autem? Pokud nemáte například trabant (tedy auto, jež není vyrobené z kovu), nemělo by vám nic hrozit. I kdyby blesk zasáhl přímo vaše vozidlo, bude se chovat jako takzvaná Faradayova klec a jeho posádce se nic nestane (blesk auto jakoby obejde). Uvnitř jste tedy ve větším bezpečí, než když zastavíte a vystoupíte. Jen byste se neměli dotýkat žádných kovových částí nebo například rádia. Nikdy se při bouřce auta zvenku nedotýkejte a neotvírejte okýnka. Pokud už se (například kvůli zhoršené viditelnosti kvůli prudkému dešti) rozhodnete zastavit, nikdy neparkujte pod stromem.

Rychle utíkej, ať moc nepromokneme!

Největší riziko samozřejmě představuje, pokud vás bouřka překvapí v otevřené krajině. Zmíněné varování před úkryty pod stromy není třeba rozebírat, nicméně v krajině rovněž není chytré utíkat kamsi do úkrytu. Odborníci doporučují zaujmout pozici v podřepu na špičkách, se skloněnou hlavou a rukama za krkem. V této poloze vytrvejte, dokud bouřka neodezní. Nevyplatí se nechávat si na sobě či držet v ruce kovové předměty (batoh s kovovou krosnou apod.), rozhodně se neschovávejte pod deštníkem a netelefonujte! Z hlavy pusťte také radu, že si máte lehnout na zem – kontakt s mokrou zemí byste naopak měli omezit na minimum (i proto byste měli být v podřepu na špičkách).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat