Je pro vás vhodnější chůze nebo běh

Nikdy není pozdě začít. S čím? S pohybem. Kousek od svého domova můžete ochutnat příliv endorfinů, který pohyb vyvolává. Tak do toho šlápněte a zjistěte, jestli je pro vás vhodnější běh nebo chůze!

Cvičení je důležitým aspektem života a je prokázáno, že 30 minut pohybu denně zlepšuje celkové zdraví a snižuje riziko vzniku onemocnění. Zvláště aerobní aktivita je klíčová pro kardiovaskulární zdraví. Jenomže když většina lidí pomyslí právě na aerobní činnost, vybaví si dva druhy pohybu: chůzi a běh. Otázkou je, která varianta je ta správná? Pomáhá porovnání přínosů a účinků. Ovšem bez ohledu na to, čemu dáváte přednost, existují jisté zdravotní přínosy, které se dají přiřadit jako běhu, tak i chůzi.

Výhody běhu a chůze

  • Úbytek hmotnosti a udržení zdravé hmotnosti ve fázi dosažení cíle.
  • Zlepšení kvality spánku a celkové nálady.
  • Zvyšování energetické úrovně.
  • Snížení rizika onemocnění srdce, rakoviny a diabetu.
  • Úspora peněz.

Proč a kdy se zaměřit na chůzi?

Chůze je skvělá forma cvičení, zejména pro začátečníky. Přivádí k aerobní aktivitě a s její pomocí se dá skvěle zapracovat na vytrvalosti.

Chůze se doporučuje těm, kdo nemají kondici, či se potýkají se zdravotními omezeními. Je to totiž oproti běhu méně namáhavá (šetrnější ke kloubům). A taky je méně pravděpodobné, že při chůzi „přepálíte“ svoji tepovou frekvenci stanovenou pro spalování tuků. Navíc obecně se udává, že k zachování zdraví stačí.

Podle Mezinárodní zdravotnické organizace by totiž měl dospělý člověk nashromáždit během dne okolo 40 minut pohybové aktivity. Neznamená to ale, že musí vyloženě sportovat. Postačí, když bude chodit.

Energetický výdej: 1596 kJ/hod

Proč a kdy se zaměřit na běh?

Při běhu se spaluje více kalorií v kratším čase. Na druhou stranu je však třeba počítat s tím, že běhání rozhodně víc zatěžuje svaly a klouby a není vhodné pro lidi se slabším srdcem. Pokud nemáte k dispozici kvalitní běžecké boty, otřesy při běhu působí negativně nejen na ně, ale i na kotníky a kolena. Z pozitivnějšího hlediska bráno, je to však taky možnost, jak si na zátěž zvyknout. Mimochodem, kondici si zlepšíte už za pouhé čtyři týdny, přičemž běh od běhu je znát posun k lepším zítřkům.

Energetický výdej: 3014 kJ /h

Na co si dát pozor?

Než začnete aktivně chodit nebo běhat, měli byste se poradit se svým lékařem a ujistit se, že jste schopní začít měnit svůj život. Jakmile se rozhodnete pro pravidelnou aktivitu, ať už je jakákoli, udržíte si formu i postavu. Hlavní ale je, aby vás to či ono bavilo. Pak máte mnohem větší pravděpodobnost, že u cvičení zůstanete dlouhodobě.

Chcete také zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!




Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat