Mýty o stárnutí, kterým musíte konečně přestat věřit

Nikdo nemládneme, a tak je jasné, že dříve či později se dostaneme do věku, kterému naše okolí začne říkat seniorský. Spousta lidí se této životní etapy bojí, protože má pocit, že tím tak nějak končí život plný radosti a nejrůznějších aktivit. Ovšem to vůbec není pravda!

Za špatnou pověst stárnutí a stáří mohou do jisté míry i polopravdy a mýty, jež se stále šíří. Vyvraťte s námi ty nejčastější!

Ve stáří nemá člověk chuť na sex

Možná za to může nepříliš příjemná představa prarodičů či rodičů v seniorském věku, kteří se oddávají milování, co nás při myšlence, že překročením padesátky či šedesátky lidé už prostě nemají sex, neustále udržuje. Ale upřímně, je to hloupost. Starší lidé podle nejrůznějších průzkumů možná nemají sex tak často jako lidé mladí, ale to neznamená, že si ho neumějí užít!

Mimochodem, před pár lety překvapila i vědce americká studie, jež odhalila nárůst pohlavních chorob u lidí starších 55 let. Dá se předpokládat, že tito lidé se nenakazili při sledování seriálů či pletení ponožek.

Takže nemusíte mít obavy. Tím, že sfouknete na narozeninovém dortu šedesát svíček, sexuální život rozhodně nekončí!

Starší lidé nemohou být šťastní

Jaké atributy máme spojené se stářím? Velmi často k nim patří nemoci, ztráta paměti či samostatnosti, deprese, osamělost, finanční potíže… Ovšem když se na stáří jako takové zaměřily nejrůznější průzkumy, jejich výsledky ukázaly, že i přes všechny tyto problémy jsou senioři vlastně šťastní. Umí totiž ocenit maličkosti a pro noho lidí bezvýznamné radosti, které jim život každý den dopřává.

A co víc – řada starších lidí se vůbec necítí na svůj věk! Nedávný americký výzkum dokonce ukázal, že ve srovnání s mnohem mladšími ročníky berou letopočet svého narození s velkou rezervou. Zatímco tři čtvrtiny dotázaných ve věku 18 až 29 let udaly, že se cítí adekvátně nebo mnohem starší, než kolik jim ve skutečnosti je, mezi seniory staršími 65 let takto odpovědělo jen něco málo přes třetinu dotázaných (60 % tvrdil, že se cítí mladšími, 32 % pak „na svůj věk“ a jen 3 % se cítila staršími).

Senioři celý den nic nedělají

Vedete aktivní život, a tak se strachujete, že ve stáří budete jen sedět a koukat z okna? Pak věřte, že vaše představy o programu seniorů nemohou být dál od pravdy. Lidé v důchodu jsou pořád aktivní! Mnozí z nich pracují na menší úvazek (nejen aby si přivydělali, ale aby neztratili kontakt s lidmi a protože je to baví), věnují se koníčkům, čtení, sportu, zahradničení, scházejí se s rodinou nebo přáteli, používají počítač a internet, chodí na nejrůznější kurzy, navštěvují divadla, koncerty, kina, výstavy apod., zkrátka si pořádně užívají času, kterého dříve neměli nazbyt.

Staří lidé jsou břemenem pro své děti

Nejsou. To je, jako byste říkali, že děti jsou břemenem pro rodiče. Ano, mnozí senioři (hlavně v opravdu vysokém věku) vyžadují více pozornosti a péče ze strany svých dětí, ale to je také součástí života. Dokonce ani lidé, kteří pečují o své nemohoucí rodiče a prarodiče, své blízké nevnímají jako břemeno! Jistě, je to vyčerpávající práce a málokdo ji zvládne zcela bez pomoci, o tom nemůže být pochyb.

S poklesem samostatnosti stoupá u seniorů obava, aby své děti neobtěžovali a zbytečně jim nepřidělávali starosti. Je pak na nás, abychom jim dali dostatečně najevo, že pro nás nejsou zátěží, ale milovanými členy rodiny. Jednou se i my ocitneme v jejich kůži. A budeme jistě rádi za každý projev ujištění a náklonnosti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat