Jednoduchý oční test odhalí Alzheimerovu chorobu až dvacet let dopředu

Kalifornští neurologové šokovali kolegy z celého světa. Podařilo se jim totiž vyvinout jednoduchý oční test, který na rozdíl od jiných do těla hrubě zasahujících testů využívaných dodnes dokáže snadno a přesně odhalit rozvíjející se Alzheimerovu chorobu. A to až dvacet let dopředu.

Test prokáže zvýšené nánosy plaku v mozku s přesností, kterou dnes umějí složité skenovací invazivní metody.

„Objevy naznačují, že sítnice může sloužit jako věrohodný zdroj pro diagnózu Alzheimerovy choroby. Jednou z hlavních výhod analýzy sítnice je opakovatelnost testu, což nám umožňuje monitorovat pacienty a také postup onemocnění,“ uvedla hlavní autorka výzkumu doktorka Maya Korony-Hamaoui z Nemocnice Cedars-Sinai v Los Angeles.

Lékaři dnes mohou spoléhat při odhalování plaku v mozku pouze na pozitronovou emisní tomografii. Je to metoda ale drahá a test je invazivní, pacientovi se musejí do těla vpravit radioaktivní látky.

Vědci z Kalifornie ale zjistili, že když požije pacient roztok s kurkuminem, což je antioxidant z koření kurkumy mající na tělo blahodárné účinky, tak se v sítnici zviditelní amyloidní plak, který je projevem rozvíjející se neurodegenerativní choroby.

Nečekaný pomocník

Vzhledem k tomu, že je Alzheimerova choroba diagnostikována stále většímu počtu lidí, zaměřují se odborníci také na možnosti její prevence. U některých potravin byl ukázán pozitivní efekt. A zatímco u některých to není až tak překvapivé (ryby, olivový olej a další), u jiných bychom to nejspíš nečekali. Třeba u hroznového vína!

Plody lián, které se pěstují už od antiky, jsou nabité látkami, jejichž účinky jsou na zdraví člověka blahodárné. A působí pozitivně také na paměť a myšlení. Podle vědců z Kalifornie jejich častá konzumace – dvakrát denně – může být prevencí Alzheimerovy choroby.

Látky obsažené v bobulích révy vinné totiž účinkují na tu část mozku, která degraduje právě při Alzheimerově onemocnění.

„Konzumace révových hroznů zlepšuje pozornost a funkce pracovní paměti u lidí, kteří už zaznamenali první známky úpadku paměti,“ tvrdí autoři z University of California.

Jejich tým ale pracoval s extraktem ze sušených hroznů. Jedna dávka odpovídala dvaasedmdesáti gramům bobulí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat