Zpracované potraviny. Co se za nimi skrývá a proč si na ně dát pozor

Čím dál víc lidí se zajímá o rostlinnou stravu, a to i na „částečný úvazek“. V pořádku, nicméně výživové poradce nesmírně znepokojuje trend vysoko zpracovaných rostlinných potravin. Co jsou zač a proč byste je měli omezit?

„Zpracované potraviny“. Tento výraz často mate. Jedná se o potraviny, které byly zbaveny důležitých živin nebo byly „vylepšeny“ nežádoucími přísadami. Většina potravin se totiž nějakým způsobem „zpracovává“ – hruška se musela utrhnout ze stromu, maso namlít, máslo utlouci ze smetany. A tady se to dělí.

Existuje rozdíl mezi mechanickým a chemickým zpracováním. Potraviny, které byly vytvořeny uměle či do nich byly přidány již zmíněné syntetické látky, se všeobecně nazývají průmyslově zpracované potraviny. (Představte si všechny ty sladké obiloviny nebo dokonce falešnou slaninu.) Tahle móda se nesmírně rozmáhá a je neuvěřitelně snadné jí podlehnout. Byť skutečně ubližuje.

Ze zdravého ještě „zdravější“?

Je vědecky dokázáno, že dieta s vysokým obsahem zpracovaných rostlinných potravin je spojena s vyšším rizikem onemocnění srdce. To vyplynulo z nového výzkumu, který byl publikován v časopise Magazín Americké vysoké školy kardiologie.

Skutečnost je taková, že vazba mezi stravou a zdravím srdce se nedá popřít. Pochopitelně záleží na tom, jaká ta strava je. Rostlinná? To je skvělé, nicméně čerstvost je v tomto případě klíčová – žádné náhražky, doslazované produkty, konzervanty, barviva a dietní pozlátka. Jen a pouze „naturální“ ingredience nepolíbené „fabrikou na nemoc“. Ostatně, zde je několik tipů, které vám usnadní držet se toho, co organismu prospívá.

Zaměřte se na dva šálky čerstvého ovoce denně

Můžete si jeden dopřát ke snídani, druhý pojmout jako odpolední občerstvení – spolu s ořechy nebo máslem – samozřejmě zdravým. Zkuste třeba to vyrobené z kešu. Potřebujete 1,5 hrnku kešu ořechů, 2 lžíce medu a 1 lžičku kvalitního vanilkového extraktu. Ořechy umixujte do podoby hrubší mouky, poté přidejte med a vanilku. Dejte si záležet na hladké konzistenci.

Zařaďte víc zeleniny

Pět šálků denně. Je jedno, jestli syrová, pečená nebo grilovaná. Hlavně, že je! Zeleninu ostatně můžete zařadit do svého jídelníčku již od rána. Co takhle přidat si k vaječné omeletě dvě, tři rajčata nebo plátek okurky? (Zeleninu ideálně nakupujte od lokálních farmářů.)

Jezte celá zrna

Stále oblíbenější quinoa, hnědá a divoká rýže. A proč ne? Konzumace celých zrn snižuje riziko vzniku cukrovky. Díky těmto výživným potravinám zvýšíte příjem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů. (Porce vybírejte v souladu s potřebou vašeho těla.)

Omezte maso

Fazole, čočka, hrách, cizrna. Za těmito zdroji bílkovin nestojí úmrtí zvířat. Navíc i taková čočka s cibulkou, zahuštěná lahůdkovým droždím, chléb a sterilované okurky chutná skvěle.

Konzumujte zdravé rostlinné tuky

Myslete na avokádo, extra panenský olivový olej, ořechy, semena a másla z nich vytvořená (ze slunečnicových semínek, z kokosu, mandlí či pistácií.) Na duši i na těle vám udělají lépe než smetana a až 90 procent mléčného tuku.

Chcete také zhubnout? Sledujte naše testerky ve speciálu Hurá do plavek!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat