Milovníci chilli a ostrého jídla méně solí

Milovníci ostrého jídla neprospívají svému zdraví jen konzumací pekelně pálivého kapsaicinu, ale dobře dělají také svému srdci sníženou konzumací soli. Tvrdí to vědci z Číny, podle nichž lidé holdující pálivým jídlům méně solí, a přijímají tedy do svého organismu méně sodíku.

Ví se, že kapsaicin pomáhá snižovat krevní tlak. Ale konzumenti chilli zřejmě pomáhají svému srdci a mají nižší tlak také proto, že jejich jídlo nemusí být tak slané.

„Lidé, kteří si velmi užívají ostrá jídla, preferují méně sůl, mění se jim také vnímání slanosti v mozku, takže celkově konzumují méně soli,“ tvrdí profesor Č‘-ming Ču z Univerzity v Čchung-čchingu.

Osoby konzumující pravidelně chilli a ostré pokrmy obsahující chilli přijímají denně v průměru o 2,5 gramu soli méně než ti, kdo ostré nemají v lásce vůbec a vyhýbají se mu zcela.

Kapsaicin přitom pomáhá snižovat krevní tlak působením na cévy a zvyšováním jejich pružnosti. Má také protirakovinné a protizánětlivé účinky.

Pro štíhlou postavu

Kromě toho, že kapsaicin prospívá našemu zdraví, zdá se, že nám může pomoci také ke štíhlejší postavě. Nejen tím, že urychluje metabolismus, ale také tím, že navozuje pocit sytosti. Kapsaicin z chilli, feferonek či paprik totiž působí pozitivně na receptory v žaludku, které dříve zastaví konzumaci.

Kapsaicin působí na receptory TRPV1, jejichž podráždění vyšle mozku signál, že je žaludek plný. A člověk přestává jíst. Pálivého tak sní méně. Zatímco tuk tyto receptory inhibuje, pálivé naopak aktivuje. Když člověk jí planá tučná jídla, má tendenci se přejídat. Ale pokud je v tučném jídle kapsaicin, nasytí se žaludek dříve. Člověk sní méně a přijme méně kalorií. To mu pomůže zhubnout.

„Žaludek se natahuje, když je plný, což aktivuje nervy v žaludku, které říkají tělu, že už má dost jídla. Zjistili jsme, že tato aktivace je ovládána pomocí chilli nebo TRPV1 receptorů. Z předchozích výzkumů víme, že lidé konzumující kapsaicin obsažený v chilli přijímají méně kalorií,“ vysvětluje profesorka Amanda Page z University of Adelaide.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat