Lidé žijící u rušných křižovatek trpí častěji řídnutím kostí

Nanočástice z výfukových plynů jsou původcem celé řady onemocnění. Krom těch dýchacích prokazatelně také vyvolávají poškození oběhové soustavy. Vědci z New Yorku ale zjistili, že lidé žijící u rušných komunikací a křižovatek, kde je zátěž z výfukových plynů nejvyšší, mají rovněž řidší kosti. Osteoporóza je přitom vážné onemocnění vedoucí k častým zlomeninám.

Autoři z Columbia University v New Yorku vycházejí z analýzy zdravotního stavu devíti milionů osob. Z ní přitom vyplývá, že i velmi mírné zvýšení koncentrace vdechovaných nanočástic z výfukových plynů souvisí s výrazným snížením hustoty kostí.

„Celá desetiletí pečlivých výzkumů potvrzují, že znečištění vzduchu působí vážné zdravotní potíže od nemocí oběhové soustavy po choroby dýchacího aparátu, rakovinu a zhoršené myšlení, teď jsme dokázali, že vyvolává také osteoporózu,“ tvrdí doktor Andrea Baccarelli z Columbia University.

Největším producentem nanočástic jsou výfukové plyny dieselových motorů.

Pomůže sója?

Osteoporóza bývá nejčastěji skloňována v souvislosti se ženami po menopauze, u nichž k onemocnění dochází mimo jiné i změnou hormonální hladiny v těle. Jak tento trend zvlátit? Podle některých vědců by mohla pomoci sója. Dodává totiž tělu izoflavonové látky, které působí jako ženský pohlavní hormon estrogen. Rostlinné ekvivalenty přitom dokážou nahradit přirozený estrogen, který chybí po menopauze.

Estrogen je nezbytný pro tvrdost kostí u žen. Jenže po menopauze tohoto hormonu přirozeně ubývá, takže riziko řídnutí kostí se zvyšuje. Izoflavonové látky v sóji a výrobcích z ní můžou estrogen nahradit a osteoporózu zmírnit.

„Sójová bílkovina a izoflavony jsou bezpečnou a účinnou možností, jak zlepšit zdraví kostí u žen v rané fázi menopauzy. Účinky sóji podle všeho imitují účinky konvenčních léků na osteoporózu. V naší studii jsme použili dávku šestašedesáti miligramů izoflavonů, což odpovídá běžné asijské stravě,“ tvrdí doktor Thozhukat Sathyapalan z University of Hull.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat