Alergik-sportovec. Na co si dát při pohybu venku pozor

Pohyb prospívá každému a sport na čerstvém vzduchu je určitě příjemnější a zdravější než ve vydýchané tělocvičně. Ale pokud jste alergik, je nutné myslet na víc věcí, než zda máte správné oblečení.

Na co jsem vlastně alergická

Je důležité vědět, na pyly kterých rostlin a stromů jste alergičtí a kdy kvetou. V období květu je lepší se vyhnout místům s vysokým výskytem těchto rostlin.

Kdy vyrazit ven

Nejvíce pylu je v ovzduší mezi 6. a 9. hodinou ráno a za soumraku. Je tedy vhodné si venkovní aktivity plánovat na jinou denní dobu. Pokud se v této době venku pohybovat budete, je vhodné si po návratu domů vypláchnout nos slanou mořskou vodou, která je volně k dostání v lékárnách. Pyl se tak z nosní sliznice odstraní a dráždění není tak velké.

Na počasí záleží

Je vhodné vyhnout se venkovním sportům v suchém, horkém a větrném počasí – to je ve vzduchu nejvyšší výskyt pylových alergenů. Vítr navíc roznese pyly i do vzdálených míst a ty se mohou mísit s dalšími. Příliš chladný vzduch zase může zužovat průdušky a vyvolat až astmatický záchvat. Velmi vysoká vlhkost vzduchu také není dobrá – vzduch je těžký a pacientům se může hůře dýchat. Navíc ve vlhku se daří plísni, která je také častý alergen. Naopak dešťová přeháňka vzduch vyčistí a vám se bude dýchat mnohem lépe.

Není sport jako sport

Sporty, kde jsou rychlé starty a změny pohybu (např. tenis) nejsou pro alergiky a astmatiky příliš vhodné. Mnohem vhodnější jsou vytrvalostní sporty (např. běhání, cyklistika). Plavání zvyšuje objem plic, což vám může jedině prospět, pozor ale na chlorované bazény – chlor dráždí dýchací cesty.

Kdy raději přestat

Ukončete sportovní aktivitu a vraťte se domů, pokud na sobě začnete pociťovat jakékoliv projevy alergie – slzení očí, kýchání, rýma.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat