Naše vůle je omezená. Večer častěji podlehneme nutkání a opouštíme předsevzetí

Texaští vědci v rozsáhlém a vědecky průkazném experimentu dokázali, že vůle není vlastnost neohraničených možností a skutečně funguje dříve navržená teorie o vyčerpání ega. Je to omezený a vyčerpatelný zdroj, což vysvětluje, proč ráno můžeme mít pevnou vůli a být odhodlaní dostát předsevzetí, ale večer s únavou vše hodíme za hlavu a opakovaně hřešíme.

Podle psychologů z Texas A&M University lidé mají jen omezenou míru vůle, která se jejím intenzivním používáním vyčerpává.

„Tato vlastnost představuje jednoznačný důkaz pro slabší schopnost ovládat svou pozornost kvůli vyčerpání ega,“ tvrdí autoři experimentu v čele s doktorkou Katie Garrison.

Efekt vyčerpání ega stojí na teorii, že k sebeovládání a vůli je zapotřebí mentální energie, které má ale člověk jen omezený zdroj. Když je zdroj energie vyčerpán, je vůle oslabena. A pokud tedy člověk plní náročné úkoly vyžadující vůli a sebeovládání během dne, večer už nemá dost energie a může se třeba přejídat, konzumovat nadměrně alkohol či dopouštět nevěry.

Doktorka Garrisonová teorii o vyčerpání ega ve svých experimentech potvrdila.

Čas předsevzetí. Jak nám vydrží?

Ačkoli si nejrůznější cíle a předsevzetí stanovujeme prakticky každý den, snad nikdy se jimi nezabýváme tak intenzivně jako s příchodem nového roku. Jsme odhodlaní udělat něco pro sebe, změnit svj život... Jenže ne vždy jsme úspěšní.

K nejčastějším předsevzetím patří již tradiční „od Nového roku začnu hubnout/zhubnu do plavek/shodím přebytečná kila“. Úspěšnost? Podle všeho nic moc. Většina odhodlaných chce totiž rychlý výsledek a vsadí na drastickou dietu. Tu v průměru udrží ale jen patnáct dní. A krom toho, že je pro tělo nebezpečná, výsledkem je, že třetina lidí nakonec kvůli jojo efektu přibere ještě víc.

Ženy většinou vsázejí na bezsacharidové diety. Vyhýbají se všemu pečivu a bílé mouce, ale tento jídelníček vyžaduje velmi přísnou kontrolu zdravotníka a pečlivé plánování všech potřebných živin. Sacharidy totiž tvoří přirozeně většinovou část skladby lidského jídelníčku a pro tělo představuje vyřazení sacharidů velkou zátěž.

„Je dost znepokojující, že obrovské množství žen se nutí do rychlého hubnutí nadváhy a pak musejí čelit dvěma věcem, jednak negativním psychickým stavům, když dietu nevydrží, a také možným zdravotním komplikacím a jojo efektu. Klíčem k zdravému životnímu stylu určitě není extrémní dieta,“ tvrdí olympijská cyklistka Victoria Pendletonová, jež je sama odpůrkyní nepromyšlených a drastických diet.

Hubnutí je potřeba naplánovat jako dlouhodobý proces zahrnující trvalou změnu životního stylu, kdy člověk jí zdravě, ale pro tělo dostatečně, ovšem kalorie pálí pravidelným pohybem. A tato změna životního stylu musí být trvalá, jinak je naprosto zbytečná.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36
281 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat