Aktivní babička. Co by měla dělat ta vaše, aby ji nezradilo tělo?

Pozorujete u svých rodičů či prarodičů, jak se pomalu, ale postupně jejich pohybové schopnosti zhoršují? Pak je nejvyšší čas dohlédnout na to, aby vaši nejbližší začali o své tělo lépe pečovat. Jak mohou senioři ovlivnit svou mobilitu?

Rovnováha, ohebnost, rychlost… To všechno se s věkem, ať chceme nebo ne, zhoršuje. Ale neznamená to, že se nedá takové tělesné stárnutí zpomalit. Co byste měli maminkám, tatínkům, babičkám či dědečkům v seniorském věku doporučit?

Nehrb se, mami

Že se vašim nejbližším poslední dobou nějak kulatí záda a nechodí tak vzpřímeně jako před nedávnem? Je na čase u nich zapracovat na zlepšení postavení těla. Na to jsou nejlepší nejrůznější protahovací cviky, jež posílí páteř a svaly okolo ní. Určitě na internetu najdete videa, jež jsou určena právě pro seniorskou skupinu. Dokonce i jógu může vaše maminka či babička cvičit – tu se ale vyplatí cvičit pod dohledem zkušeného instruktora.

Není třeba přehánět

Že vaši nejbližší už nejsou úplně ve věku či tělesné kondici na jógu apod.? Nevadí! Rozhodně to ale neznamená, že by na pohyb měli rezignovat úplně. Co třeba kdyby do svého každodenního rozvrhu zařadili obyčejnou chůzi? Je nejpřirozenějším lidským pohybem a i díky ní zapracujeme na fyzičce.

Skvělým tipem je také naučit se vstávat ze země. Doslova. Senioři jsou totiž velmi ohrožení pády. Není od věci zkoušet, jak se nejlépe zvedat, pokud k pádu dojde (za předpokladu, že si člověk nepřivodí zranění, samozřejmě).

Rovnováhu udržovat!

Další schopností, jež s věkem u spousty lidí pomalu upadá, je právě rovnováha. Ale i ta se dá procvičovat! Stačí, když bude senior zkoušet stát na jedné noze (zpočátku samozřejmě jen tehdy, když se bude přidržovat rukou nějakého pevného bodu). Až bude schopný bez potíží takto stát i bez opory a bude si opravdu jistý, je možné přejít ke stání na jedné noze se zavřenýma očima (zpočátku opět s oporou). Rovnováha je totiž skvělou prevencí pádů!

Najdi plavky, babi

Cvičení ve vodě je pro seniory jako dělané! Nebolí při něm tolik klouby, voda pěkně nadnáší, člověk neřeší rovnováhu jako na pevné zemi… Co takhle babičku zapsat na hodinu vodního aerobiku pro seniory? Určitě se nějaké v nejbližším plaveckém stadionu konají.

Tohle chceš vážně jíst?

Se zdravým tělem samozřejmě souvisí i to, co si naši rodiče a prarodiče nakládají na talíř. Někteří senioři pod mylným dojmem, že „teď už na nich přece nezáleží“, nejedí právě zdravě. Nejspíš tedy budete muset do hry vstoupit vy a vybavit jejich lednici zeleninou, ovocem a zdravými proteiny, jež jsou důležité pro tvorbu svalů. Těch totiž s postupujícím věkem také ubývá. Nezapomeňte ani na potraviny bohaté na vápník pro zdraví kostí. Můžete se také v lékárně poradit, zda babičce a dědečkovi nepořídit nějaké ty doplňky stravy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat