Potraviny, kterým byste se měli vyhýbat při migréně

Migrénu může spustit spousta podnětů. Stres, alergie, změny počasí, hormonální nerovnováha… Ovšem občas za ní mohou stát i některé potraviny. Patříte k lidem, kteří na migrény trpí? Pak byste se měli raději vyhýbat nadměrné konzumaci následujících dobrot.

U kterých potravin je prokázáno, že mohou „povzbudit“ migrénu?

Zralé sýry a fermentované potraviny

Tyto dobroty obsahují tyramin – aminokyselinu, která byla ve studiích spojena s vlivem na bolesti hlavy. A lidé trpící migrénou by si měli dát na tyramin pozor zvlášť. Kromě již zmíněných sýrů se tyramin skrývá také v kysaném zelí, kvašených potravinách nebo tofu.

Alkoholické nápoje

Alkohol, především červené víno a další tmavé alkoholické nápoje, nejsou pacientům s migrénami doporučovány. V některých studiích totiž byla jejich konzumace spojena právě s bolestmi hlavy. Kromě toho alkohol způsobuje dehydrataci, kvůli které bolí hlava i lidi, kteří o migrénu v životě nezavadili.

Umělá sladidla

Spousta lidí se dnes vyhýbá cukru a mnozí jej v dobré víře nahrazují umělými sladidly. Ano, sladidla neobsahují prakticky žádné kalorie, ovšem jejich chemické složení se stále častěji ukazuje jako zdraví neprospívající. Především aspartam by lidí s migrénami neměli do svého jídelníčku pouštět.

Čokoláda

Bohužel, i tato pochoutka se řadí mezi spouštěče migrény. Paradoxně ji spousta žen konzumuje v době před menstruací, během hormonálních změn, jež samy o sobě mohou migrénu spustit. A tak i když jim jejich tělo říká, aby si daly další sladkou kostičku, může to být nebezpečná kombinace…

Citrusy

Jak by mohlo něco tak zdravého, jako jsou pomeranče, grapefruity nebo citrony, spouštět migrénu? Bohužel, vědci mají poněkud jiný názor, i když je ještě třeba dalších studií, aby se jejich podezření potvrdilo. Nicméně spousta pacientů zažila záchvat migrény právě po konzumaci tohoto typu ovoce.

Rychlé občerstvení

Oběd ve fastfoodovém řetězci může u citlivých lidí skončit pořádným záchvatem migrény. Ať už si pochutnáte na něčem smaženém, na párcích či jiných uzeninách nebo na jídle se sójovou omáčkou. Právě v těchto potravinách se skrývají chemikálie, jež mohou migrénu podpořit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat