Potravinové alergie. Tyhle příznaky nikdy nepodceňujte

Zdá se, že potravinové alergie jsou na vzestupu. A i když se ani sami odborníci nedokážou zcela shodnout na důvodu této skutečnosti, lidí, kterým určitý druh potravin činí potíže, přibývá. Patříte mezi ty „šťastné“, kteří dostali potravinovou alergii do vínku? Pak je dobré vědět, které její projevy byste nikdy neměli podcenit.

Alergie či intolerance na určitou skupinu potravin se může projevovat různě. Od nepříjemných zažívacích obtíží přes vyrážku až po problémy s dýcháním. Mimochodem, lékaři alergii a intoleranci rozlišují hlavně závažností projevů. Intolerance je sice nepříjemná a může nám komplikovat život, nicméně narozdíl od symptomů alergie nás neohrozí na životě. Je tedy jasné, že není na místě potravinové alergie zlehčovat.

Kterým symptomům byste měli věnovat pozornost, pokud máte podezření, že máte alergii na potraviny?

Svědění či škrábání v krku

Začal vás po večeři svědit krk, případně rty nebo jazyk? Pak se skutečně může jednat o projev alergie. A vzhledem k tomu, že se jedná o citlivou oblast právě úst a krku, neměly by se brát symptomy na lehkou váhu. Jakmile byste cítili, že vám krk otéká (nebo se svědění zhoršuje), okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Potíže s dýcháním

Ano, i tak se může projevit alergická reakce na jídlo. A jedná se o jeden z nejzávažnějších symptomů. Pocity tíže na prsou, problémy s nadechnutím se, nutkání ke kašli či „pískání“ při nádechu či výdechu patří k typickým symptomům alergie.

Problémy s dýcháním mohou ovšem avizovat i anafylaktický šok, během něhož často dochází k otokům a uzavření dýchacích cest. A tak je jasné, že už při prvních obtížích se vyplatí vyhledat rychle lékaře.

Otoky

Velmi často v důsledku potravinové alergie dochází k otokům obličeje, rtů, ale také jazyka nebo krku. Jak již bylo řečeno – především u dvou posledně jmenovaných oblastí byste neměli nechávat nic náhodě a navštívit urychleně lékaře. Otoky krku a jazyka mohou vést k vážným problémům s dýcháním.

Vyrážka či ekzém

Možná si pamatujete, jak jste se v dětství „osypali“ po jahodách nebo jiném ovoci. Ovšem reakci v podobě vyrážky či ekzému může vyvolat v podstatě jakákoli potravina. Většinou pomůže pečlivé ošetřování oblasti postižené tímto alergickým projevem (ideálně přípravkem, která vám doporučí lékař) a vynechání dané potraviny z jídelníčku. Pokud se však k vyrážce přidá zvracení nebo dýchací problémy, vyhledejte pomoc co nejdřív.

Zažívací obtíže

Křeče v břiše, plynatost, průjmy či zvracení mohou také signalizovat potravinovou alergii. Pokud se nepřidají žádné další obtíže z těch výše jmenovaných, většinou se dají tyto projevy alergie zvládnout i bez odborné pomoci, nicméně ani ty by se neměly podceňovat. Pokud ale cítíte, že je vám na omdlení či se přidají dýchací obtíže, už se raději svépomocí alergii zmírnit nesnažte a vyrazte k lékaři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat