Prodloužte život svým rodičům. Volejte jim častěji

Denní povinnosti, péče o děti, práce, dojíždění, domácnost, vyčerpávající kariéra. Lidé dnes nemají čas ani sami na sebe, natož na ostatní. Tedy aspoň se to tak říká. Kdo touto dobou trpí nejvíc? Vaši rodiče! Jestli jim chcete prodloužit život, buďte s nimi ve spojení aspoň přes telefon!

Jak stárneme, často volíme, které vztahy jsou prioritní a které naopak méně důležité. I když mnozí lidé zastávají názor, že není nic důležitějšího než rodinné vazby, stává se, že rodiče a prarodiče trpí samotou. To, že se odsouvají do pozadí, jim z hlediska psychiky vůbec neprospívá.

Stáří není nemoc

To, že senior tráví většinu času odděleně, nebo ve společnosti podobně starých vrstevníků, skutečně může ovlivnit jeho zdraví, tedy aspoň podle nové studie z Kalifornské univerzity v San Francisku. Tamní výzkumníci si za tímto názorem začali stát v momentě, kdy ukončili experiment s 1600 staršími dospělými (průměrný věk činil 71 let). Studie přitom trvala celých šest let, během kterých autoři hodnotili osamělost seniorů, funkční pokles a riziko úmrtí.

Čas, který každému odměřuje stejně

Zjistili, že 23 % dospělých, kteří byli osamělí, zemřeli v průběhu šesti let. K tomu samému došlo jen ve 14 % případů, a to u seniorů, jež měli kontakt se svojí rodinou. Rozdíl devíti procent není zanedbatelný!  Vědci také zjistili, že 43 % dospělých nad 60 let se cítí izolovaně, nepotřebně a deprimovaně. Závěr je tedy jednoznačný.

Osamělost hraje obrovskou roli v lidském utrpení, zejména u starších lidí, a může vést k lékařským problémům, jako je deprese, kognitivní pokles, a dokonce i kardiovaskulární onemocnění. Separace staršího člověk od rodiny jednoznačně přispívá k jeho brzkému úmrtí.

Malé velké gesto

Jestli tedy chcete prodloužit svým rodičům či prarodičům život, najděte si i přes své závazky chvíli čas na to, abyste s nimi promluvili a věnovali jim pozornost. Podpoří je to emocionálně i fyzicky, i kdyby se mělo jednat jen o telefonní hovor dvakrát týdně. Všichni z této „maličkosti“ budete mít prospěch! A pokud navíc seniora sem tam vezmete na výlet, nebo ho požádáte o nějakou laskavost, třeba cennou radu, budete se vy i on cítit mnohem, mnohem lépe.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat