Když moderní technika škodí. Způsoby, jak ochránit své zdraví

Výdobytky moderní techniky, jako jsou počítače nebo chytré mobilní telefony, jsou pomocníky, bez kterých už si dnes nedokážeme představit život. A navíc se jim nedá upřít, že mohou člověku zachránit život. To ale neznamená, že nejsou situace, kdy nám naopak škodí.

Co všechno moderní technologie v našem těle negativně ovlivňují?

Pálící oči

Také se z práce, kde celý den koukáte do obrazovky počítače, vracíte s očima, jež barvou připomínají spíše ty králičí? Pak vězte, že se s největší pravděpodobností jedná právě o důsledek užívání počítače. Je prokázáno, že už po více než tříhodinovém zírání do obrazovky dochází k vysušování očí a také k červenání, pálení nebo svědění. Odborníci tento stav připisují především faktu, že během práce na počítači nemrkáme tak často, jak bychom měli, a také nesprávnému nastavení monitoru (nejen z hlediska jasu, ale také vzdálenosti, ve které ho máme na pracovním stole). Nezapomínejte tedy na pravidelné přestávky pro oči (každých 30 minut na chvíli koukejte například z okna) a vhodné seřízení obrazovky.

Potíže se spánkem

Je prokázáno, že používání počítačů či mobilů (ale i televizí) před spaním narušuje usínání a snižuje kvalitu spánku. Může za to modré světlo, jež tyto spotřebiče vyzařují a které narušuje v našem mozku produkci spánkového hormonu melatoninu. Co s tím? Řešení je jednoduché. Hodinu před tím, než se vydáte do peřin, odložte všechnu elektroniku a do postele si vezměte raději knížku. Nebojte, ono vám neuteče nic, co by nemohlo počkat do rána!

Bolestivý palec

Od doby, kdy se masivně rozšířili mobilní telefony, zaznamenali lékaři poměrně vysoký počet lidí, kteří mají potíže s palcem na pravé ruce (případně levé, jde-li o leváky), a to v důsledku užívání svého telefonu. Co si budeme namlouvat, uchopení telefonu, při kterém přejíždíme palcem po displeji či píšeme SMS zprávy, není právě přirozený. A naše tělo nám to dá rychle najevo! Jak z toho ven? Nemějte mobil v ruce prakticky neustále, a když začnete cítit, že se váš palec začíná vzpírat, dopřejte mu odpočinek!

Nebezpečí pro spermie

Pracuje váš partner s notebookem na klíně? Pak mu tento zlozvyk rozmluvte, především pokud se chystáte společně počít potomka. Teplo, které počítač vydává, totiž vůbec nesvědčí spermiím a může snížit jejich počet i kvalitu. Některé studie dokonce naznačily, že spermiím může škodit i signál wifi, pokud je jeho přijímač v těsné blízkosti mužových varlat, nicméně zatím chybí dostatek důkazů, aby se něco takového dalo tvrdit jistě.

Volume naplno

Používáte svůj mobilní telefon také jako hudební přehrávač, případně v práci zlepšujete své soustředění tím, že posloucháte svou oblíbenou muziku ve sluchátkách? Pak vězte, že lékaři z vás nadšení zrovna nebudou. Je totiž prokázáno, že sluchátka přispívají k poškození sluchu. Často totiž posloucháme hudbu příliš hlasitě, aniž bychom si to uvědomovali. Jak z toho ven? Podle odborníků bychom neměli hlasitost zvyšovat více než na 60 % a rozhodně bychom sluchátka neměli mít na uších déle než hodinu denně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat