Sluneční brýle nejsou jen pro parádu. Snižují riziko rakoviny i vrásek

Máte brýle, které jsou vybaveny pořádným UV filtrem? Jestli ne, připravte se na to, že budete stárnout mnohem rychleji. Riskujete však i šedý a zelený zákal. V sázce je také hrozba vážného onemocnění kůže!

Sluneční brýle jsou skvělým módním doplňkem. A tím to hasne? Právě naopak. Málokdo dnes tuší, že tato „ozdoba“ neplní jen zkrášlující účel, svého majitele může chránit před budoucími zdravotními problémy. Ovšem má to jednu zásadní podmínku…

Dobrý versus špatný model. Který nosíte vy?

Je velkou chybou myslet si, že jsou brýle jako brýle. Skutečně důležité je, aby měl daný kousek kvalitní UV filtr. Pokud něčím takovým není vybaven, jedná se o nekvalitní výrobek, který může zraku zásadně uškodit. Tmavé sklo totiž přirozeně nutí duhovku k jejímu rozšíření, čímž dochází k mnohem silnějšímu prostupu UV paprsků do oka. A to samozřejmě vůbec není dobře. Teď už tedy bezpečně víte, podle jakého kritéria v obchodě vybírat. Když u pokladny zvolíte správně, máte o tyto výhody postaráno.

Zpomalená tvorba vrásek

Pokožka kolem očí je tenká a citlivá, takže může snadno ztratit svou pružnost a vitalitu. Ovšem brýle, které poskytují 100% ochranu proti UVA a UVB slunečnímu záření, celou oblast „zastíní“, čímž omezují riziko předčasného poškození. Tím pochopitelně značně omezují tvorbu vrásek. Takže ano, vhodně zvoleným modelem jdete naproti i mladistvému vzhledu.

Snížená pravděpodobnost rakoviny

Převážná většina odborníků se shoduje na tom, že téměř 10 % všech typů rakovin kůže vzniká v těsné blízkosti párového zrakového orgánu. A jsme zase u toho – i v tomto případě mohou kvalitní brýle disponující UV filtrem poskytnut preventivní ochranný štít, který vývoji obávanému onemocnění může pomoci zabránit.

Menší šance na zákal i slepotu

Jakmile vykoukne slunce zpoza mraků, je dobrý nápad okamžitě nasadit sluneční brýle. Ačkoli jeho hřejivé paprsky máme všichni rádi, bohužel mají i svou temnou stránku – poškozují strukturu očí a podstatně zvyšují pravděpodobnost zeleného a šedého zákalu. Hrozí však i makulární degenerace, což je nemoc, při které dochází ke ztrátě centrálního vidění, a v některých případech až k praktické ztrátě zraku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat