Klíšťata se stěhují k lidem. Jak se chránit?

Myslíte si, že klíšťata žijí pouze v lesích a na loukách, daleko od vašeho obydlí? Pak se podle odborníků mýlíte. Tento nezvaný host se totiž postupně stěhuje i do městských parků nebo našich zahrad. Navíc stoupá počet klíšťat nakažených encefalitidou.

Klíšťata infikovaná virem klíšťové encefalitidy jsou podle odborníků již ve všech krajích České republiky. „Počet zasažených lokalit se zvyšuje, a to nejen na území naší země. Jsou i v některých městských parcích, v lesích, na loukách, ale i na horách, tam, kde v minulosti nebývala. Na nová území je přenáší hlavně volně žijící zvěř a ptáci,“ popisuje docent MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu a předseda Koalice pro podporu očkování.

Stačí dvě hodiny

Infikovaná klíšťata mohou ohrozit každého, kdo se pohybuje v přírodě. „Rizikovou skupinou jsou zahrádkáři, sadaři, ale i rybáři či houbaři. To samé platí i o lidech, kteří v přírodě pracují, například dělníci těžící stromy, lesníci či myslivci,“ popisuje lékař. Ohroženi jsou i turisté, cyklisté, vodáci či milovníci raftingu, kteří se pohybují po březích řek a kempují v táborech. Stejně jako i ti, kdo se do přírody vydají jen na procházku, nebo si udělají výlet do lesa a jdou sbírat borůvky či maliny. Nebezpečí jsou vystaveny i děti na výletech, na školách v přírodě či na letních táborech.

„Problém je v tom, že k přenosu infekce stačí klíště přisáté dvě hodiny. Za tu dobu vstoupí do člověka množství virů, které postačuje k rozvoji onemocnění,“ říká doc. Maďar.

Další rizikovou skupinou jsou i pejskaři, či majitelé koček, které mají volný přístup ven. Zvířata totiž klíště mohou přinést domů na své srsti, a pokud z nich klíště spadne, je člověk jeho snadným cílem. „Zvíře si klíště přinese domů i z parku, nebo ze zahrady, velmi často jsou ve stínu a na vlhčích místech, ve vyšším travnatém porostu, v houští nebo v živých plotech. Už dávno neplatí, že klíštětem jsme ohroženi jen ve volné přírodě,“ vysvětluje docent Maďar.

Smutné prvenství

Relativně mírné zimy, kdy teploty pod bod mrazu klesnou jen na pár dní, a vlhké jaro a podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou.

„Česká republika zůstává na prvním místě v počtu nakažených klíšťovou encefalitidou v Evropě a po loňském roce se ten náskok ještě zvýrazní. Problémem do budoucna je skutečnost, že se infikovaná klíšťata dostávají do nových oblastí, stále blíž k lidem,“ zdůrazňuje odborník.

Klíšťata nejčastěji přenášejí dvě onemocnění. Lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici, antibiotika na virus žádný efekt nemají. Terapie se zaměřuje pouze na mírnění příznaků probíhající infekce a s nákazou si musí poradit organismus sám vlastními silami. Infekce zasahuje centrální nervový systém a může vést k trvalé invaliditě nebo způsobit úmrtí.

Nezapomínejme na sebe

Před klíšťovou encefalitidou není přirozeně chráněná žádná věková skupina obyvatel. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit.

„Většina rodičů se snaží chránit vakcinací svoje děti, což je v pořádku. Dospělí však zapomínají na to, že i oni by se měli nechat naočkovat. Průběh klíšťové encefalitidy u dospělého člověka totiž bývá vážnější než u dětí,“ varuje docent Maďar. Doporučuje se také používání repelentů, klíště se však může zachytit na oblečení a podlézt konec rukávu či kalhot, s kůži nastříkanou repelentem tak nemusí přijít vůbec do kontaktu.

Poslední průzkum ukazuje, že Češi si jsou rizika klíšťové encefalitidy vědomi, ovšem s proočkovaností samotnou je to již horší: stávajících 24 %  při tak značném rozšíření nemoci nepostačuje.

Očkování je možné po celý rok, nejsou měsíce, kdy by nemělo účinek, či by bylo zbytečné. Vakcinace probíhá ve třech základních dávkách, již po druhé dávce nastupuje vysoký ochranný účinek. Přeočkování je doporučováno po třech či pěti letech v závislosti na věku a použité vakcíně,“ dodává docent Maďar.

Dospělí i děti se mohou nechat očkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Cena jedné dávky vakcíny je zhruba 800 korun, na očkování přispívají zdravotní pojišťovny až do výše 1500 korun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat