Nejste hypermobilní? Udělejte si jednoduchý test

Často vás bolí klouby a už jste vyzkoušeli snad všechny volně dostupné mastičky i doplňky stravy a nic z toho vám nepomohlo? Možná není viníkem kloubní onemocnění jako takové. Mnoho lidí trpí hypermobilitou, která rovněž dokáže člověka pěkně potrápit. Otestujte se s námi.

Co je to hypermobilita?

Hypermobilita není nemoc. Je to stav, při kterém jsou klouby více pohyblivé, než je běžné. Příčina hypermobility není přesně objasněna, může vznikat nevhodnou sportovní zátěží v dětství nebo přetěžováním těla v dospělosti, ale bývá i dědičná. Mnoho lidí se s hypermobilitou již narodí.

Jak jste na tom vy?

Rotace hlavy

Otočte hlavu postupně na jednu a pak na druhou stranu. Pokud úhel přesahuje 80 stupňů, jedná se o hybermobilitu daného kloubu.

Ramena

Obejměte paží svoji šíji. Pokud vaše prsty končí na trnech krčních obratlů a nedosahujete až za ně, je to v normě.

Lokty

Natáhněte ruce a sledujte lokty. Pokud se prohnou až za úroveň roviny, loketní kloub bude nejspíš hypermobilní.

Trup

Předkloňte se a snažte se dotknout země. Při normálním rozsahu byste se měli dotýkat prsty. Pokud položíte na zem bez problému celé dlaně, jedná se již o hypermobilitu.

Kyčle

Klekněte si na zem a posaďte se na paty. To by neměl být problém. Poté se zkuste posadit mezi ně rovnou na zem. Pokud s tím nemáte problém, kyčelní kloub je více pohyblivý, než by měl.

Kolena

Kolena by se při napnutí neměla prohýbat směrem dozadu, aby se dala pohyblivost kolenního kloubu považovat za normální.

Co s tím?

Lidé s hypermobilitou by se měli zaměřit na posilování. Strečinku neboli protahování by se však měli vyvarovat, protože tato aktivita rozsah kloubů zvětšuje.

Těm, co mají hypermobilní klouby, se nedoporučují sporty, jako je balet, umělecká a sportovní gymnastika, krasobruslení, aerobik a další švihové sporty.

Naopak velmi pozitivní vliv na hypermobilitu má posilování svalstva. Svaly by se měly procvičovat bez činek. Vhodnější je cvičení pomocí vlastní váhy, fitness gum či pružin. Výborným sportem je například pilates.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat