Únava hned po probuzení. Naučte se jí vyhnout a zpříjemněte si den

Budík zvoní, podruhé, potřetí, cítíte se unavení a všechno vás bolí. Nic se vám nechce, kafe nepomáhá a únava se vás drží jako klíště až do oběda. Připadá vám tento scénář povědomý? Nejste jediní. Naučte se vyvarovat zlozvyků, které člověka unavují, a začněte věci dělat jinak.

Dehydratace

Dopolední únavu a ospalost většina lidí zahání kávou. Tím se ale celá situace ještě zhoršuje. Velké výkyvy způsobené kolísáním tlaku po dávkách kofeinu způsobují sice rychlý nástup energie, ale po chvíli dochází k silnému útlumu. Kávou se tedy nic nevyřeší. Naopak je vhodné hodně pít. Z denní dávky dvou litrů, byste větší část měli vypít už dopoledne. Hned po probuzení vypijte sklenici vody.

Spíte málo nebo až příliš

Chodíte pozdě spát a ráno se vám špatně vstává nebo naopak prospíte celou noc a jen co přijdete z práce, musíte si dát „šlofíka“? Nedostatek spánku stejně jako jeho nadbytek může vést k tomu, že se člověk cítí malátný a unavený. Pokud toho přes týden moc nenaspíte, o víkendu se nesnažte ztráty dohnat a přispěte si maximálně o hodinu déle. Organismus nemá rád velké výkyvy. Snažte se chodit spát pravidelně ve stejnou dobu.

Nedostatek železa

Mnoho z nás má nízkou hladinu železa nebo vitaminu D, které jsou kromě jiného zodpovědné za dostatek energie a schopnost regenerace. Nedostatkem železa trpí také ženy, které mívají silnou menstruaci. Zejména v období periody můžete pociťovat silnou únavu, právě vlivem úbytku minerálů. Nejbohatším zdrojem tohoto důležitého minerálu jsou kromě masa rovněž ořechy, semínka, rozinky, sušené meruňky nebo listová zelenina. Namíchejte si z této směsi své domácí müsli a dopřávejte si je třeba k snídani.

Snídejte

Všude se stále dokola opakuje, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne a přeci se ještě najde mnoho lidí, kteří si na snídani čas neudělají. Zdravá snídaně doplní zásoby glukózy a dodá vám tak energii potřebnou k úspěšnému startu do nového dne. Navíc eliminujete chuť na sladké, která vás přes den nejčastěji přepadá právě kvůli absenci snídaně.

Neposunujte budík

Záměrně si nastavujete buzení s intervalem po deseti minutách? Děláte velkou chybu. Tělo se už tak poměrně dost stresuje vytržením z nočního spánku, a když mu pak několikrát po sobě dovolíte opět usnout a vzápětí ho donutíte zase vstát, nijak mu neprospíváte. Vyčerpáte se ještě předtím, než vůbec vstanete. Budík si nastavujte na dobu, kdy musíte opravdu vstávat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat