Zlepšete si zrak pomocí jednoduchých cvičení

Jóga je neuvěřitelná. Zlepšuje činnost všech různých orgánů v těle – a oči nejsou výjimkou. Procvičování s pomocí určitých jógových cvičení pomáhá léčit a překonat krátkozrakost, dlouhotrvající a další vizuální poruchy. Dáte si říct?

Podle statistik prý přibližně 35 % lidí na světě nosí brýle, z toho v některých případech „okuláry“ problémy s viděním dokonce ještě zhoršují. Jóga však může léčit všechny problémy, které jsou způsobeny špatným fungováním očních svalů. Udává se, že jen několik měsíců tréninku ke zlepšení zraku postačí. Co byste měli vědět ještě před tím, než se cvičením začnete? Doporučuje se, abyste oči nejprve propláchli studenou vodou. Také musíte mít během oční jógy páteř a hlavu naprosto vzpřímenou.

Zahřívací kolo

Sedněte si a zavřete oči. Zhluboka dýchejte. Zahřejete dlaně a položte je na víčka. Chvíli relaxujte. Následně rychle zamrkejte očima – asi tak desetkrát. Poté se 20 sekund soustřeďte na dýchání. Celý postup proveďte pětkrát.

Pohled zepředu a na palec

Zatněte levou pěst a položte ji na levé koleno. Vztyčte palec nahoru. Nastavte pohled na bod přímo před vámi na úrovni očí. (Vaše hlava musí být v této poloze upevněna.) Podívejte se na levý palec, vydechněte. Zaměřte se na bod, který jste nastavili na úrovni očí před vámi. Nadechněte se. Opakujte proces i s pravým palcem. Cvik proveďte alespoň desetkrát na každé straně. Pak zavřete oči a uvolněte se.

Zobrazení rotace

Položte levou dlaň na levé koleno. Zatněte pěst nad pravým kolenem a opět vztyčte palec nahoru. (Ujistěte se, že je loket rovný.) Veďte pohled od pravého palce směrem k levé dlani, opisujte kruhy. Opakujte to pětkrát ve směru hodinových ručiček a pětkrát proti směru. Nezapomeňte se nadechnout, jakmile dokončíte horní oblouk kruhu a vydechnete po dokončení spodního oblouku. Opakujte cvičení i s levým palcem. Zavřete oči a uvolněte se.

Palec v akci

Zatněte pravou ruku v pěst, vztyčte palec a ruku nechte pár centimetrů nad svojí pravou nohou. Palec vracejte do původní polohy a opět jej vztyčujte. Očima pohyb palce sledujte a dýchejte u toho. Palec nahoru rovná se nádech, palec dolů výdech. Myslete na to, že hlava je rovně, páteře narovnaná. Hýbou se tedy pouze oči a palec! Opakujte toto cvičení i s levým palcem. Celkem by se mělo jednat o pět sérií na každé straně. Zavřete oči a uvolněte se.

Pohled před sebe

Zvedněte pravou ruku přímo před sebe a nechte oči, aby se zaměřily na nějaký centrální bod – žilku či třeba prstýnek. Vydechněte. Poté ruku natočte a palec pomalu přibližujte směrem ke svému nosu. (Ujistěte se, že váš pohled následuje pohyb palce.) Vydržte několik sekund, pravidelně dýchejte. Opakujte pětkrát. Jakmile dokončíte cvičení, věnujte sami sobě pár minut odpočinku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat