Kočka versus pes. Které zvíře způsobuje více alergií?

Mít doma zvířátko prospívá dospělým i dětem. O tom dnes nikdo nepochybuje. Pes, kočka, ale třeba i křeček nebo rybičky pozitivně ovlivňují psychiku a pomáhají zvládat stres. A kromě toho jsou mazlíčci prospěšní i fyzickému zdraví. Tedy pokud člověk není alergik...

Vědci před několika lety zjistili, že mít doma chlupatého kamaráda, může dětem prospívat nejen mentálně. Zvířata působí pozitivně také na zdraví dýchací soustavy. Ale podle odborníků z Londýna je třeba rozlišovat mezi jednotlivými druhy. Podařilo se jim totiž prokázat, že zatímco chov psa může u dětí snížit riziko astmatu a alergií, chov kočky v domácnosti ho naopak zvyšuje.

Není zvíře jako zvíře

Vyplývá to z analýzy zdravotního stavu dvaceti tisíc dětí. Ty, které totiž žijí doma s pejskem od svého narození, onemocní astmatem kolem věku tří let o čtyřicet procent méně.

Naopak ty, které od narození do tří let žijí v domácnosti s kočkou, onemocní o padesát procent častěji.

Může za to čistotnost?

„Psi jsou špinavější než kočky. Mají tendenci žít venku a přinášejí více bakterií. Častěji se dotýkají člověka a olizují ho, čímž na něj přenášejí bakterie. Děti předškolního věku, které vyrůstají ve špinavějším prostředí se spoustou bakterií, trpí alergiemi vzácněji. Jejich tělo vytváří protilátky a je chráněno před astmatem,“ vysvětluje doktorka Silvia Colicinová z Imperial College London.

Kočky jsou sice čistotné a kontakt člověka moc nevyhledávají, jenže nesou na srsti antigeny, které lidský imunitní systém dráždí a které zvyšují riziko rozvoje astmatu. Je to paradoxně srst, jíž se o člověka často otírají.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat