Alergie na hmyzí bodnutí. Kdy už je na místě vyrazit k lékaři?

Jen málokdo projde životem, aniž by jej alespoň jedinkrát bodla vosa, včela nebo jiný zástupce hmyzí říše. A zatímco většina z nás na tento zážitek rychle zapomene, protože kromě svědivého otoku nemá jiné obtíže, u některých lidí dojde k alergické reakci. Jak poznat, že si štípanec žádá dohled lékaře?

Celkovou alergickou reakci může vyvolat jed vos, včel a sršňů. U některých lidí dokonce štípnutí může vyústit v život ohrožující anafylaktický šok. Jak poznat, že už jde o zdraví?

Žihadlo sem, žihadlo tam

Šlápnout na včelu nebo vosu je takovým folklórem léta - a většina z nás takový zážitek odnese maximálně pupenem, otokem a několikadenním svěděním. Potíže mohou nastat v případě, že člověka hmyzí návštěvník štípne do obličeje, rtu, jazyka nebo krku. Pak totiž hrozí, že se kvůli otoku může začít dusit.

Proto je důležité dávat v létě pozor například při pití nebo lízání zmrzliny. Pokud už ke štípnutí do rizikové partie dojde, raději návštěvu lékaře neodkládejte. Pomoc byste měli vyhledat okamžitě potom, co žihadlo dostanete.

Pomoc, alergie

Alergická reakce může být různě silná a objevit se může kdykoli během života, dokonce i když člověka do té doby poštípe spousta vos či včel. Jak ji poznat? Nejčastěji se objeví závažné otoky kůže a sliznic, vyrážka, zvracení, průjem, potíže s dýcháním, ale také poruchy vědomí. Lékaře je třeba přivolat již při prvních příznacích, protože se mohou nadále zhoršovat a přidávat další.

Nejzávažnější reakcí je pak anafylaktický šok, při kterém jde skutečně o život a lékařská pomoc by měla být bezprostřední. Ostatně pokud člověk již jednou alerickou reakci prodělal, existuje u něho vysoká pravděpodobnost, že při dalším bodnutí hmyzem budou projevy ještě závažnější.

Proto by u sebe měli alergici nosit pohotovostní balíček léků, které mu předepíše lékař. Je také třeba pamatovat na to, že by léky neměly být prošlé - proto před každým jarem či létem, kdy začíná sezona včel, vos a sršní, zkontrolujte zásoby své příruční lékárničky.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat