Maliny fungují jako přírodní čistička pro cévy

Pokud je červen měsícem jahod, pak červenec patří malinám. A tohle bobulové ovoce patří k tomu nejzdravějšímu, co naše lesy a zahrady mohou nabídnout. Látky obsažené v peckovičkách maliníku totiž zlepšují roztažnost cév, kondici výstelkových buněk cév a snižují riziko rozvoje onemocnění oběhové soustavy.

Vědci ze Spojeného království, Německa a Španělska to dokázali v experimentálním výzkumu. Skupině mužů podávali buď rozmixované maliny, nebo placebo chutnající stejně (uměle ochucené) bez obsahu malin. Sledovali pak stav jejich cév a zjistili, že u první skupiny ihned po konzumaci nápoje došlo ke zlepšení průtoku krve cévami a zlepšení pružnosti cév. Výstelkové buňky cév téměř ihned reagovaly na polyfenoly obsažené v malinách. Nic takového se nedělo u placebo nápoje.

„Účinek trval čtyřiadvacet hodin po konzumaci malinového nápoje,“ tvrdí doktorka Ana Rodriguez-Mateos z Londýnské univerzity.

Hlubší analýzy odhalily, že účinnou látkou v malinách je především skupina ellagitanninů (tříslovin odvozených od kyseliny ellagové), které metabolizují střevní bakterie na urolithiny, jež se dostávají do krve.

Další spojenci zdravých cév

Maliny ovšem nejsou samy. Příroda nám nadělila i další plody, jež o naše zdraví pečují. Jedním z nich je poměrně exotické, ale velmi zdravé granátové jablko. I toto lahodné ovoce platí za účinnou „čističku“! Závěry nedávné americké studie prokázaly, že granátové jablko obsahuje antioxidanty urychlující tvorbu oxidu dusného – přírodní sloučeniny, která zvyšuje průtok krve a zachovává tepny čisté a „otevřené“.

Že vás exotika zrovna neláká? Pak vsaďte na surovinu, kterou najdete prakticky v každé domácnosti. Česnek! Aromatický poklad se již léta používá k léčbě vysokého tlaku. Kromě toho se česnek může pochlubit sloučeninami, jež zabraňují tvorbě plaku v tepnách nejpřirozenějším a nejbezpečnějším způsobem. Každodenní konzumace je skvělý způsob, jak zachovat krevní cévy průchodné, bez cholesterolových usazenin. Pokud ho syrový nepozřete, a neláká vás ani ve vařených pokrmech, vezměte na milost alespoň česnekové tablety. Dají se sehnat v každé lékárně a investice do nich vás rozhodně nezruinuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat