Konzumace čerstvé zeleniny a čerstvého ovoce snižuje riziko astmatu o třetinu

Osoby konzumující velké množství syrové zeleniny a čerstvého ovoce jen vzácně onemocní astmatem. Tyto potraviny, které by měly tvořit většinu jídelníčku člověka, ačkoli je tomu tak jen u zlomku populace, totiž obsahují cenné látky, které v těle působí krom jiného také jako prevence astmatu. Podle francouzských vědců ovoce a zelenina snižují riziko tohoto onemocnění o více než třetinu.

Krom toho u osob, které už astma mají, může strava založená na bohatém přísunu ovoce a zeleniny zmírnit symptomy onemocnění.

Naopak riziko rozvoje astmatu výrazně zvyšuje konzumace červeného masa, velmi slaných pokrmů a také cukrů.

„Naše studie velmi silně vybízí k propagaci zdravého stravování jako prevence symptomů astmatu a zmírňování projevů onemocnění. Zdravá strava znamená především vysoký příjem zeleniny, ovoce a vlákniny. Antioxidanty a protizánětlivé látky v nich obsažené jsou základními součástmi zdravé stravy, která potenciálně snižuje symptomy,“ tvrdí doktor Roland Andrianasolo z Pařížské univerzity.

Co přesně pomáhá

Ve studiích se jako velmi účinný v boji proti astmatu ukázal být karoten. Tato sloučenina dodává ovoci a zelenině oranžovou nebo červenou barvu a může pomoci snížit záchvaty astmatu. Karotenoidy jsou základem vitaminu A, který se podílí na udržování zdravých sliznic, které procházejí vzduchovými průchody. Takže zvyšte příjem látek, jako jsou sladké brambory, mrkev, listová zelenina a bobule.

Chybět by v jídelníčku astmatika neměly ani potraviny s obsahem kyseliny listové (vitamin B9). Ta reguluje alergické reakce a záněty. Přispívá také ke zmírnění sípání a reguluje zánětlivé procesy. Mezi potraviny s vysokým obsahem kyseliny listované přitom patří zelená listová zelenina, fazole a ořechy.

Vhodný je i příjem vitaminů E a C. Céčko je silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat tělo, což je důvod, proč některé výzkumy naznačují, že konzumace vitaminu C snižuje sípání a zánět. Céčko se vyskytuje převážně v citrusových plodech. A jak je to s vitaminem E? Jedná se o další silný antioxidant nalezený v oříšcích, semenech a zdravých rostlinných olejích.

K tomu všemu přidejte i hořčík, jehož nízká hladina je taktéž spojována se zvýšeným rizikem vzniku astmatu. Ke svačině si dopřávejte oříšky, semena, fazole nebo kakao. Oříšky vám moc nejedou? Zahrňte do své stravy česnek, cibuli a hořčičné semeno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat