Při chřipce mají ženy opravdu mnohem silnější projevy nemoci

Na téma mužů trpících chřipkou a nachlazením existuje bezpočet vtipů. Pánové, když onemocní infekcí dýchacích cest, většinou odpadnou a trpí, jako by umírali, zatímco ženy se stejným typem choroby se tváří, že je to jen lehké nastydnutí. Přitom jsou to ony, které mají mnohem silnější symptomy a léčí se déle. Vědci z Marylandu prokázali, že muži díky růstovému hormonu zdolají chorobu nejen rychleji, ale mají také mírnější projevy.

To se samozřejmě nemusí odrážet ve stejném prožívání a chování. Když dva vnímají stejnou bolest, nemusejí ji navenek projevovat stejně. To ale ještě neznamená, že ten, kdo se tváří útrpněji, skutečně víc trpí. A výzkumy nasvědčují tomu, že muži trpí méně a uzdraví se rychleji.

A to díky růstovému hormonu amfiregulinu. Muži mají tohoto hormonu více zřejmě díky vyšší hladině testosteronu. Právě amfiregulin ale urychluje uzdravování a hojení tkání.

Vědci z Johns Hopkins University v Baltimore prokázali při pokusech s myšmi a lidskými tkáněmi, že díky jedinci samčího pohlaví více amfiregulinu a že tento hormon urychluje léčení infekčních chorob.

„Tento nový objev dokazuje, že samice (a ženy) mají pomalejší hojení tkání během zotavování se, kvůli relativně nízké produkci amfiregulinu,“ tvrdí profesorka Sabra Klein z Johns Hopkins University.

Moudrost babiček

Když má chřipka nekomplikovaný, klasický průběh, je potřeba ji prostě vyležet a bojovat hlavně se symptomy, jako je horečka, kašel, bolesti krku, ale i svalů a kloubů. A i když máme v lékárnách moderní léčivé přípravky, řada z nás spoléhá na sílu přírody a rady našich babiček a prababiček. Co na chřipku ordinovaly tyto moudré ženy?

Pokud oželíte jedny ponožky, máte o léčbu horečky postaráno. Připravte si pět dílů vody pokojové teploty a jeden díl octa. Po jejich promíchání v lázni namočte bavlněné ponožky a dobře je vyždímejte. Jakmile si je posléze natáhnete na nohy, a zabalíte ještě do ručníku či deky, tak si tak na hodinku zdřímněte. Zopakujte tuto proceduru alespoň dvakrát za den, uvidíte sami, že se horečka dá na ústup.

Potřebujete ulevit dutinám, průduškám a krku? sáhněte po křenu! Na něm je skvělé to, že zabírá na běžné nachlazení, ale také na chřipku, teplotu, rýmu i kašel. Nastrouhaný čerstvý křen smíchejte se stejným váhovým množstvím medu, tím máte hotovo. Doporučené dávkování jsou tři lžičky denně.

Celkovou úlevu spolehlivě zajistí lípa. Budete potřebovat hrst lipového květu, dále šťávu z jednoho citronu a jedné cibule. Uznáváme, všechny ingredience spojené dohromady nebudí ten nejlákavější dojem, ale ještě je nezavrhujte. Nejprve spařte lipový květ vodou, přidejte šťávy z cibule i citronu a doslaďte třeba medem. Pokud vypijete tento zázračný nápoj před spaním, ráno by vám mělo být o mnoho lépe. Tedy alespoň podle našich babiček, které na tento tajný recept nedají dopustit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat