Medúzy, ježci, hvězdice. Co všechno na vás může číhat na pláži

Písečné či oblázkové pláže, azurové moře a pohoda. Tak si představuje dovolenou u moře každý. Málokdo už ale myslí na nebezpečí, která se v tamních vodách skrývají. Jak si poradit v případě požahání nebo šlápnutí na mořského ježka?

Mořský ježek

Žijí téměř ve všech mořích, bez ohledu na lokalitu nebo teplotu vody. Většinou je najdete na mořském dně nebo stěnách útesů. Mají tvrdé ostny a šlápnutí na ně příšerně bolí. Některé druhy jsou dokonce velmi jedovaté. Týká se to ale spíše druhů žijících v exotičtějších oblastech, než je například Chorvatsko.

Pokud se vám podaří na ježka šlápnout, pokuste se co nejrychleji ponořit poraněnou končetinu do co nejteplejší vody, smíchané 1:1 s octem. To přináší okamžitou úlevu. Poté opatrně odstraňte z rány všechny ostny, ale pozor na další zranění! Ostny ježovek mají na koncích háčky.

Mnohoštětinatci

Štětinky mnohoštětinatců zabodnuté do nohou způsobují palčivou bolest a silné otoky. Nejsnáze je odstraníte pomocí lepicí pásky, kterou střídavě přilepujete a odlepujete. Ránu je poté potřeba vydesinfikovat, a to nejlépe silným alkoholem.

Požahání medúzou

V evropských zemích se medúzy, které by pro člověka mohly být extrémně nebezpečné, prakticky nevyskytují. Pokud ale na nějakou narazíte při svých cestách za exotikou, kontakt s jejich žahadly způsobí velmi bolestivé zranění. Smrt by vám však hrozit neměla, pokud nepotkáte australské čtyřhranky. 

Zranění způsobují chapadla medúz, jsou palčivá a způsobují zarudnutí, brnění nebo paralyzaci postiženého místa. Pokud vás medúza žahne, zbavte se ve slané vodě zbytků chapadel a poté ponořte postiženou část na pár minut do čistého octa nebo vody s jedlou sodou.  Poté ránu ponořte alespoň na půl hodiny do teplé vody.

Krab

I takový poměrně nemotorný tvor, jakým je krab, může způsobit velmi nepříjemný zážitek, pokud na něj nešikovně šlápnete nebo se bude nebohé zvíře cítit v ohrožení. Krab má ve svých klepetech obrovskou sílu, a pokud se trefí, umí „procvaknout“ kůži i s nehtem. To už je pořádná bolest. Většinou jsou ale taková zranění neškodná a je třeba dbát jen na správné vydesinfikování a udržení čistoty v ráně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat