Modré světlo displejů urychluje poškození očí a následnou slepotu

Američtí vědci prokázali, že dlouhodobé a pravidelné civění do monitorů počítačů, mobilů či tabletů vážně poškozuje zrak. Modré světlo, které tyto přístroje emitují a které také narušuje spánkový cyklus člověka, produkuje v buňkách sítnice toxiny. Pokud se hromadí denně a dlouhodobě, sítnice odumírá a člověka na stáří čeká i slepota.

„Prodloužená expozice světlem krátkých vln produkuje toxické látky v buňkách sítnice a vyvolává degeneraci žluté skvrny v sítnici, což může vést k rozostřenému vidění nebo temné skvrně ve středu zorného pole,“ tvrdí vědci z University of Toledo v Ohiu.

Rohovka a čočka přitom oko před modrým světlem ochránit nedokážou.

„Není žádným tajemstvím, že modré světlo poškozuje sítnici v oku. Naše experimenty pouze vysvětily, jak k tomu dochází na molekulární úrovni. Objevy snad povedou k prevenci či léčbě degenerace žluté skvrny v sítnici,“ věří doktor Ajith Karunarathne z University of Toledo.

Pozor i na mrkání

Oči patří v dnešní době i kvůli displejům a obrazovkám k velmi namáhaným orgánům. Proto je třeba zrak pečlivě chránit. Možná vám maminka v dětství říkala, že nemáte sedět tak blízko u televize, abyste si nekazili oči. Zase tak daleko od pravdy nebyla, i když televize jsou tím nejmenším problémem. Obrazovky nás obklopují na každém kroku – počínaje počítači přes mobilní telefony, tablety, čtečky až po obrazovky v dopravních prostředcích. Zkrátka se jim jen těžko vyhneme.

Pokud to s používáním obrazovek přeženeme, může se stát, že nás začnou bolet oči, budeme vidět rozmazaně, dvojitě nebo zamlženě, budeme mít suché a zarudlé oči, bude se nám těžko zaostřovat. V některých případech může dojít až k pocitu na omdlení, točení hlavy, bolestem hlavy nebo krční páteře. Abyste se výše popsaným potížím vyhnuli, snažte se elektroniku s obrazovkami používat co nejméně, dělejte při užívání krátké přestávky a držte si obrazovky od těla. A to doslova. Snažte se oddálit obrazovku od očí, jak jen to půjde.

Ještě jeden zajímavý efekt mají displeje a spol. na naše oči. Normálně mrkneme asi 15 až 20krát za minutu, ovšem při práci s počítačem se frekvence mrkání rapidně sníží. A to vede k vysoušení oka a následně k podráždění. Každých 20 minut bychom si měli dát 20vteřinovou pauzu, zadívat se na nějaký vzdálený bod a chvíli nechat oči odpočívat (a mrkat). Pokud to nepomůže, sáhnout můžete po tzv. umělých slzách z lékárny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat