Pravidelná konzumace hub může chránit před cukrovkou

Lidské zdraví se opírá o střevní bakterie. Kvalitní mikroflóra totiž ovlivňuje mozek, imunitu, metabolismus a dokonce i emoce. Podle vědců z Pensylvánie významně přispívá také k vyrovnané hladině střevní glukózy, což je prevencí diabetu typu 2. O dobrou krevní glykémii se nepřímo zasluhují bakterie rodu Prevotella, které ke svému životu potřebují látky obsažené v houbách. Pravidelná konzumace hub podporuje tyto bakterie v činnosti, přičemž jejich činnost pak pozitivně ovlivňuje hladinu glukózy v krvi.

Prevotella totiž produkuje propionáty a sukcináty, které příznivě ovlivňují funkci genů řídících produkci glukózy. Vědci z Pensylvánie v laboratorním experimentu prokázali, že zvýšení příjmu hub vede k početnějšímu zastoupení bakterií Prevotella ve střevech a lepší hladině krevní glukózy. A právě vyrovnaná glykémie je zásadní předpoklad pro zdravý metabolismus a snížení rizika rozvoje diabetu typu 2.

„Lepší ovlivňování glukózy má vliv na diabetes a další metabolické choroby,“ tvrdí profesorka Margherita Cantorn z Pennsylvania State University.

V dalším cyklu svého výzkumu hodlá zkoumat, zda houby konzumované denně budou schopny pomoci také lidem s diabetem typu 2 či obézním, u nichž rozvoj tohoto onemocnění hrozí.

Kudy rostou, tudy prospívají

Ačkoli u nás letos houbové sezóně počasí dvakrát nepřeje, alespoň těm, které seženeme v supermarketu bychom měli dát šanci. Proč? Ony totiž houby prospívají lidskému organismu na řadě front.

Houby mají nízký obsah kalorií, ale jsou nabité bílkovinami a vlákninou, což jsou cenné nástroje pro jakoukoli dietu zaměřenou na redukci hmotnosti. (Vláknina se pohybuje v oblasti trávicího traktu, nedotčená, podporuje pocity plnosti a udržuje vaši chuť pod kontrolou.)

Díky vysokému obsahu vlákniny mohou houby zlepšit trávicí systém, zabránit zácpě a podpořit pravidelné vylučování. Zvýšený příjem vlákniny prokazatelně ovlivňuje trávicí systém včetně refluxu žaludku, divertikulitidy a onemocnění peptického vředu. Co si přát víc?

Pouze jedna hrst sušených hříbků obsahuje pěkných sedm gramů bílkovin. Díky masové chuti mohou být hřiby užitečným doplňkem vegetariánských nebo veganských pokrmům, které jsou plné bílkovin a železa.

Navíc tyto plody lesa obsahují antioxidanty, což jsou sloučeniny, které neutralizují volné radikály a zabraňují poškození buněk. Polská studie prokázala, že antioxidanty v hřibech snižují oxidační stres spojený se vznikem volných radikálů, a mohou dokonce eliminovat riziko určitých onemocnění, jako jsou zánětlivé poruchy, srdeční onemocnění a rakovina.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat