Na kašel používejte hlavně med a nikoli antibiotika, radí vědci

Západní populace extrémně nadužívá antibiotika. Léčí jimi nezávažné infekce, takže ty nebezpečné se stávají rezistentní a lékaři proti nim nemají účinné medikamenty. Britští vědci z Národního institutu pro zdraví a klinickou kvalitu vyzvali veřejnost, aby si nenechávala předepisovat antibiotika na každý kašel a rýmu, ale využila účinný přírodní prostředek med či bylinkový čaj.

„Pokud má někdo rýmu, bolest v krku a kašel, očekáváme, že takový kašel se spraví do dvou či tří týdnů a antibiotika nejsou potřeba,“ tvrdí doktorka Tessa Lewis z Národního institutu pro zdraví a klinickou kvalitu.

Pokud kašel neustupuje a zhoršuje se, a navíc se dostaví horečka, je na místě návštěva lékaře a užití antibiotik. Ve většině případů ale pomůže bylinkový čaj a med.

Podle Národního institutu pro zdraví a klinickou kvalitu pomůžou krom medu také přípravky obsahující pelargonii, guaifenesin či dextrometorfan, které účinně léčí symptomy kašle.

„Rezistence vůči antibiotikům jsou obrovským problémem a musíme aktivně potlačovat nadužívání těchto léků. Užívání antibiotik v případě, že je člověk nepotřebuje, zvyšuje jeho riziko rozvoje vážných infekcí, které nelze léčit snadno,“ tvrdí doktorka Susan Hopkins z britského úřadu Public Health England.

Rady babiček, které stále pomáhají

Říkáte si, že byste med rádi proti kašli užívali, ale bohužel z nějakého dlvodu (např. alergie) prostě nemůžete? Nemusíte smutnit, naše babičky znaly i další osvědčené recepty, jež vám pomohou zbavit se nepříjemného kuckání!

V boji proti kašli je učiněný Superman i docela obyčejná brambora. Dva až tři kousky uvařte a rozdrťte je vidličkou. Nechte lehce vychladnout (záleží na tom, jakou teplotu na pokožce snesete) a zabalte je do bavlněné utěrky. Balíček přiložte k hrudníku na takových deset minut. Opakujte minimálně dvakrát denně.

Že jste skeptičtí i k obkladu z brambor? Pak zkuste mast z majoránky. Věřte, že ta není jen tak obyčejné koření. Má uklidňující schopnosti a s „chrchlákem“ zatočí stejně dobře jako se zánětem průdušek. Máte doma sušenou nať? Pak jste zachráněni. Jednu lžíci minutu povařte s kapkou červeného vína. Další ingrediencí je menší hrudka bambuckého másla, ale pokud ho zrovna nemáte „na skladě“, použít se dá i to obyčejné, popřípadě vazelína. Přeceďte a vzniklou mastičkou potírejte několikrát denně oblast hrudníku.

Přidejte do své stravy i česnek, který vám také může přinést úlevu od protivného kašle. Toto silně aromatické ochucovadlo má vynikající protizánětlivé vlastnosti, hodně podobně je na tom i cibule. Mimochodem, ta vás navíc obohatí i o vitamin C, což je jen ku prospěchu věci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat