Při potížích se spaním, nervozitou nebo koleny vsaďte na tyto bylinky

Síla přírody je dnes každému známá, ale i přesto se stále najdou tací, kteří dají přednost chemickým výrobkům z lékáren. Přitom mnohdy v případě obtíží stačí vyrazit na procházku a nasbírat si bylinky, které vám od bolestí pomohou mnohdy lépe, než kdejaké léky. Které bylinky by určitě neměly chybět ve vaší lékárničce?

Meduňka

Meduňka je rozšířená, po citronu vonící bylinka, kterou můžete snadno vypěstovat doma v květináči nebo na vlastní zahrádce. Meduňkový čaj pomáhá při nespavosti, migrénám, ale také pro podporu lepšího trávení. Čerstvé lístky meduňky mají schopnost zklidňovat sluncem popálenou nebo hmyzem poštípanou pokožku.  

Pelyněk

Pelyňkový čaj pomáhá při bolavém žaludku, proti zvracení, zánětu, nechutenství, při nemocech jater, žlučníku a dvanácterníku. Působí proti břišním a žaludečním křečím a také proti plynatosti. Pelyňkový čaj je také skvělým pomocníkem při chřipce a nachlazení. Smotek listu pelyňku dokáže efektivně zastavit krvácení z nosu.

Jitrocel

Pozitivní účinky jitrocelu jsou obecně známé a proto se hojně využívá pro výrobu sirupů, tinktur a čajových směsí, které působí protizánětlivě a podporují trávení. Odvar z jitrocele napomáhá léčit choroby dýchacích cest, jelikož má schopnost rozpouštět hlen v dutinách. Využití ale najde i při léčbě oparů nebo kožních infekcí.  

Kostival

Kostival lékařský, kořen i list, se používá především pro výrobu mastí, hojivých gelů nebo výluhů pro obklady, které se používají při léčbě zlomenin, zánětů žil, pohmožděnin či otoků. Neměl by být používán vnitřně, protože obsahuje alkaloidy, které jsou karcinogenní a při delším užívání poškozují organismus.

Hloh obecný

Květy hlohu obecného se nejčastěji suší pro přípravu odvaru, který prokazatelně zlepšuje srdeční činnost, přispívá ke snížení krevního tlaku, pomáhá při problémech s nespavostí a celkově zklidňuje.

Vřes obecný

Vřes má výborné detoxikační účinky, pomáhá při revmatismu, dně nebo při otocích nohou. Je také výborným pomocníkem při zánětech ledvin a močových cest, které účinně desinfikuje. Působí také jako mírné sedativum a díky tomu lze vřes využívat i při potížích s nespavostí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat