Ty nejlepší a nejhorší polohy pro kvalitní spánek

To, jak se vyspíte, hodně ovlivňuje následující den. Chcete být odpočatí a zdraví? Pak přihlédněte ke vhodné spánkové pozici! Která se nedoporučuje lidem s bolestmi zad, nebo těm, kdo chrápou?

Spánek v rozmezí 6 až 8 hodin je nezbytný pro zdravé tělo a duši. Umožňuje, aby se mozek připravil na další den, poskytuje tělu příležitost k relaxaci a léčení. Vědci zároveň podotýkají, že zároveň chrání před srdečními chorobami a vysokým krevním tlakem. Zkrátka a dobře, dobrý spánek rovná se zdravý imunitní systém. Které pozice v rámci odpočinku fungují nejlépe?

Spánek na břiše

Existují dny, kdy po dlouhém pracovním dni máte chuť přijít k posteli a rovnou do ní „zaplout“. Tvář ukrytá v polštáři může přinášet příjemné pocity, ale z dlouhodobého hlediska tato pozice vhodná není, ačkoliv tlak na žaludek ulevuje od chrápání. Jinak ovšem stlačené břicho vede k bolesti a nepohodlí, nehledě na to, že dochází k napínání krku, se kterým byste zanedlouho nemuseli pohnout.

Spánek na boku

Studie dokazují, že většina lidí raději spí na boku. Výběr strany je ovšem velmi důležitý. Pravá strana umožňuje uvolnit páteř a mít ji ve své přirozené křivce. Na druhou stranu, pokud spíte na pravé straně, zužujete celý kardiovaskulární systém. Tato spací pozice napíná plíce, stlačuje hrudní klec a zpomaluje krevní oběh. Proto je vhodné dávat přednost spíš levému boku. Pokud je to nutné, dejte si mezi kolena polštáře, ulevíte kloubům.

Spánek s nohama u hrudníku

Když spíte, nohy mají tendenci cestovat. Probudili jste se a přistihli jste je blízko svého hrudníku? Pokud se jedná o spánek s oběma nohama umístěnýma v oblasti pánve, jste milosrdní ke svým zádům a snižujete bolest právě v této oblasti. Spánek s jednou nohou „nahoře“ ale způsobuje nerovnosti v těle a naopak zádům ubližuje.

Spaní na zádech

Spánek na zádech patří k těm lepším pozicím, ze kterých můžete vybírat. Zadní část hlavy leží na polštáři, polštář hlavu lehce podepírá, což pozitivně ovlivňuje vaše zdraví. Tato poloha rovnoměrně rozděluje tělesnou hmotnost na páteř a vylučuje jakoukoli možnost kyselého refluxu nebo „nezbedné“ potravy, která by se mohla vrátit do trávicího traktu. Mezi nevýhody ale patří to, že hrdlo a žaludek jsou taženy gravitací, což ztěžuje dýchání. (Tato spací pozice není vhodná pro ty, kdo chrápou.)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat