Usínáte pozdě nebo vstáváte brzo. Podceňování spánku se takto projeví na vašem těle

Také se nad všemi těmi doporučeními o dostatečném spánku jen tiše ušklíbáte, protože vám přece stačí nějaké čtyři hodinky, abyste byli svěží? Pak vězte, že vaše tělo vám za takový postoj rozhodně nepoděkuje.

Co v našem organismu způsobuje dlouhodobá spánková deprivace?

Já se přece nerozčiluju

Známe to – špatně jednu noc spíme a pak s námi není druhý den k vydržení. Ale stačí, abychom se vyspali dorůžova a svět je zase v pořádku. Ovšem co když tělu odpíráte spánek dlouhodobě? Pak – aniž byste si to třeba sami uvědomovali – stoupá vaše podrážděnost, častěji reagujete nepřiměřeně, tečou vám nervy… A co víc, z dlouhodobého hlediska můžete takto podpořit případné sklony k depresím a úzkostem.

Co jsi to říkal?

Jste na poradě v práci nebo na přednášce ve škole, ale najednou se po pár minutách přistihnete, že vůbec nemáte tušení, o čem váš kolega, nadřízený, přednášející apod. vlastně mluví? Potíže se soustředěním a také snížená schopnost učit se novým věcem jsou dalšími příznaky dlouhodobého nedostatku spánku.

A zase špatně

Další, co kvůli našemu podceňování dostatečného spánku utrpí, je naše schopnost činit správná rozhodnutí. Také máte poslední dobou pocit, že vždycky ze dvou možností nakonec zákonitě zvolíte tu horší? Možná to není jen smolná náhoda. Ale jasný důkaz toho, že vaše tělo a mysl potřebuje mnohem více sladkého odpočinku.

Asi zas nějaký virus nebo co

Chřipková sezona je dávno minulostí, ranní mrazíky už také nejsou aktuální… A vy přesto kašlete, smrkáte a jdete z jedné virózy do druhé? Pak je jasné, že vaše imunita nebude úplně ve formě. Ještě než se rozhodnete řešit situaci v lékárně, zamyslete se, jestli trávíte dostatek času v peřinách. Spánková deprivace totiž negativně ovlivňuje imunitu, takže není divu, že chytnete každý bacil, který kolem vás proletí.

Ta váha se zbláznila

Jídelníček jste změnili, nezdravé a kalorické dobroty si odpíráte, snažíte se cvičit… Ale kila navíc se vás drží stále jako klíště. Ano, i na tom má podíl spánková deprivace. Je jasně prokázáno, že lidé, kteří neposkytují tělu dostatek spánku, nejen hůře hubnou, ale také snáze přibývají na váze. Mohou za to hormony, které naše tělo produkuje, když není odpočaté.

Srdce v ohrožení

Především ženy jsou podle jedné ze studií při dlouhodobém nedostatku spánku ohroženy srdečním onemocněním. Dokonce z výzkumu vyplynulo, že když spí ženy méně než 6 hodin denně, zvyšuje se riziko kardiovaskulární choroby až dvojnásobně. A to rozhodně není zanedbatelné, co říkáte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat