Ranní ptáče dál doskáče. Naučte se vstávat s úsměvem

Nepatříte zrovna mezi ranní ptáčata a nejraději byste vstali až v deset? Máme pro vás hned několik tipů, jak si ranní vstávání ulehčit a z postele vyskočit jako rybička hned na první zvonění budíku. Stačí udělat jen pár nepatrných změn a vstávání bude pro vás hračka.

Přestaňte odkládat budík a vykročte do nového dne svěží a odpočatí. Poradíme vám, jak na to.

Zaveďte režim

Většina ranních ptáčat uvádí, že je pro ně důležité chodit si lehnout přibližně ve stejnou dobu každý večer. Tento zvyk potvrzují i odborníci, naše tělo potřebuje řád a stejně jako honíte do postýlky své ratolesti každý den přibližně ve stejný čas, stejně tak si nastavte i noční hodinu pro sebe. Vaše tělo si za pár zvykne na nový biorytmus a vstávání půjde mnohem lépe. Svůj režim se snažte dodržovat i o víkendu, hlavně žádné dospávání, pozor na to.

Elektronice vstup zakázán

Ruku na srdce kam ukládáte svůj telefon před spaním? Většina lidí přiznává, že mobilní telefon končí pod polštářem a to rozhodně není nic dobrého. Zkuste telefon, notebook a tablet, nechat někde za dveřmi, případně je alespoň strčte do šuplíku. Navíc nezapomínejte na to, že světlo z monitoru či displeje brání tvorbě melatoninu – hormonu spánku, proto byste se elektronice měli vyhýbat alespoň jednu hodinu před ulehnutím do postele.

Hlídejte si večerní jídelníček

Těsně před spaním eliminujte příjem cukrů, ale i bílého pečiva. Nevhodné jsou i brambory a velmi sladké ovoce. Večeře a případná noční svačinka by měla obsahovat jen lehká jídla, váš organismus si potřebuje přes noc odpočinout a věnovat se jiným procesům než je trávení.

Horká versus studená sprcha

Většina z nás zkrátka miluje horkou vanu, ale těsně před spaním to není nic dobrého. Nebojte se nemusíte se hned horké vany vzdát máme pro vás dvě možnosti. Horká vana ano, ale dopřejte si ji přibližně 2 hodiny před spaním, aby se vaše tělo stihlo zase ochladit a zklidnit. Druhou možností je, přidat k horké sprše závěrečné otužování a nakonec se osprchovat studenou, tím vaše tělo zklidníte a budete spát jako nemluvně.

Ložnice vaše oáza klidu

Obzvlášť nás ženy rozčiluje nepořádek, poházené oblečení v ložnici, vrstva prachu a vlasy na podlaze nás zkrátka nenechají spát. Všimněte si, jak jsou v poslední době oblíbené šatny a z ložnice se stává skoro prázdná místnost, kde by měla být jen postel a polička na oblíbenou knihu a květinu. Tento styl má rozhodně něco do sebe, do ložnice si chodíme odpočinout, takže všechno nepotřebné pryč anebo včas uklidit.

Budík: Nejlepší je po babičce

S příchodem mobilních telefonů jsme pěkně zhýčkaní, můžeme si nastavit několik budíků za sebou, nebo využít oblíbenou funkci „odložit“. Je to sice skvělá vymoženost moderní doby, ale pro naše spací návyky už to tak dobré není. Jakmile tělo ze spánku jednou vytrhnete, tak odložení o 5–10 minut to nijak nezachráníte, ba naopak jste ještě více leniví vstávat. Co takhle se vrátit ke starému budíku? Dneska zakoupíte skvělé retro budíky, nebo zkuste najít nějaký rodinný kousek – co takhle budík po babičce. Je nejvyšší čas ho oprášit, a navíc už není důvod, proč by s vámi mobil musel do ložnice.

Nezapomínejte na snídani

Do svého nového režimu přidejte i několik minut na snídani. Snídaní nastartujete své vnitřní hodiny, které začnou odpočítávat čas do večerního odpočinku. Vynechávání jídel, nedostatečný příjem potravy a příliš dlouhá doba mezi prvním jídlem po probuzení zvyšuje hladinu kortizolu, stresového hormonu, který vás večer nenechá spát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat