Jak provonět domácnost s dětmi? Chemii se raději vyhněte

Provoněný byt je symbolem pohody a útulné domácnosti. A tak mnoho z nás nakupuje nejrůznější osvěžovače. Jenže co si budeme nalhávat, řada produktů nabízených v obchodě obsahuje spoustu chemikálií, jejichž účinky na lidský organismus jsou přinejmenším diskutabilní. Především domácnosti s malými dětmi se proto často poohlížejí jinde. Jak tedy byt provonět i bez chemie?

Zajistit interiéru příjemnou, trvající vůni vlastně není nijak složité. Stačí dodržovat následující kroky:

Co je čisté, to je voňavé

Není to zrovna nejoblíbenější činnost, ale k odstranění nejrůznějších pachů apod. je důležité mít byt uklizený. Nemusíte, pokud nechcete, spoléhat na chemické čisticí prostředky. Zkuste takové, které patří do kategorie ekologických a k přírodě šetrných produktů. A nebo povolejte ocet a sodu – ačkoli má ocet charakteristický pach, velmi rychle vyčichne. Soda je navíc známá jako pohlcovač pachů.

Co se skrývá v koberci

Koberce a běhouny do sebe rády natáhnou nejrůznější pachy a vůně, tak proč toho nevyužít. Nejprve je pořádně vyčistěte a poté na něho pomocí rozprašovače aplikujte oblíbenou – samozřejmě přírodní (např. roztok s esenciálním olejem). Pokud máte lina či plovoucí podlahy, přidejte trochu vůně do mycí lázně.

Pozor na zvířátka

Psi, kočky, křečci a další zvířecí mazlíčci jsou pro vůni vašeho bytu rovněž výzvou – bude-li vám po pokojích pobíhat mokrý či nekoupaný pes, bude-li v předsíni několik dnů (ale stačí i jediný) nevyčištěný kočičí záchod nebo nebudete-li měnit morčeti a spol. pravidelně seno v teráriu, rozhodně se příjemné vůně doma nedočkáte, i když nakoupíte všemožné vonící prostředky.

Krása z přírody

Pěstujete doma pokojové rostliny? A co takhle k nim přidat nějakou aromatickou? Zkuste různé bylinky, které oceníte i při vaření. Z ostatních jsou to například levandule nebo muškáty.

Dokonalé parfémy

Mimochodem, zcela přírodní osvěžovač vyrobíte i vlastními silami. Vezměte si misku, nakrájejte do ní citrony a limetky, přidejte bylinky, které máte rádi (skvěle se hodí bazalka nebo máta), pár kousků hřebíčku a sůl. Získáte úžasně svěží vůni, která vám bude v chladných dnech připomínat léto a dovolenou u moře. Obsah misky je samozřejmě třeba pravidelně měnit, aby se čerstvé ingredience nezkazily.

Která vůně je typičtější pro podzim a zimu než právě jablka se skořicí? A když k ní přidáte ještě vůni pomeranče, získáte dokonalé aroma pro útulný byt. Vezměte dvě jablka, nakrájejte je na čtvrtky, přidejte kůru z jednoho pomeranče a celou skořici (množství volte podle toho, jak intenzivní chcete vůni mít). Vše nasypte do hrnce, zalijte asi litrem vody a dejte vařit. Během vaření se bude uvolňovat úžasné aroma, které na několik dní provoní celý byt.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat