Osm hodin spánku denně nepomůže, když nespíte ve stejnou dobu

Zdravý spánkový režim neznamená pouze dodržování osmi hodin spánku denně, ale především dodržování pravidelných spánkových rytmů. Tedy podstatné je především to, v kolik hodin člověk odchází do postele a v kolik stává, a aby byl tento čas každý den shodný. Jedině tak totiž fungují biorytmy v těle pravidelně a organismus je chráněn před onemocněním a předčasným stárnutím.

Vědci z Duke University zjistili, že i lidé, kteří spí osm hodin denně, ale každý den odcházejí v jiný čas do postele a v jiný čas vstávají, jsou ohroženi chorobami srdce a cév více než ti, kdo usínají a vstávají každý den ve stejnou hodinu.

Podle všeho totiž nepravidelnost narušuje biorytmy, které jsou pro správné fungování orgánů nezbytné. Tělo se po miliony let vyvíjelo v pravidelných cyklech střídání světlé a tmavé části dne a lidé víceméně usínali a vstávali v pravidelných intervalech. Až moderní průmyslová doba díky elektřině a technologiím výrazně narušila každodenní rytmy.

Tým psychiatrů z Duke University prokázal, že lidé spící v nepravidelných časových intervalech jsou častěji obézní, častěji mají diabetes typu 2 a častěji onemocní chorobami srdce a cév. A je jedno, že naspí osm hodin denně. Ohroženi jsou stejně více než ti, kdo usínají a vstávají pravidelně.

V posledních dvaceti letech prokázala řada výzkumů, že nejzhoubnější pro lidské zdraví je práce na směny a časté cestování napříč mnoha časovými pásmy.

Pozor na figuru

Nepravidelný nebo nedostatečný spánek kromě mnoha jiného ovlivňuje negativně i vaše snahy o štíhlou postavu. Závěry nedávné americké studie sdělují, že lidé, kteří chodí spát v pozdních hodinách, následující den zkonzumují minimálně o 220 kalorií více.

Výzkum vycházel z nashromážděných dat získaných od stovek tisíc uživatelů fitness náramků. Když experti podrobně přezkoumali dobu spánku i stravovací návyky majitelů těchto chytrých zařízení, zjistili, že „noční sovy“ mají větší chutě na tučné dobroty i alkoholické nápoje. Naopak zodpovědní sporťáci usínající před desátou prý striktně dodržují pravidla zdravé stravy a nepropadají obžerství – a tím logicky rychleji hubnou.

„Naše závěry jen potvrzují předešlé domněnky, že unavení a nevyspalí lidé mají tendence přijímat mnohem více jídel s vysokým obsahem tuků a cukrů v průběhu celého dne. Určitě by se mělo více hovořit o tom, jak velký vliv má spánek na hubnutí a co všechno s jeho pomocí lze dokázat,“ myslí si lékařka a spoluautorka výzkumu Kirstin Aschbacher. Takže je to jisté. Večer nemlsejte a choďte spát kolem desáté, štíhlé křivky na sebe nenechají dlouho čekat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat