Křečové žíly zvyšují riziko trombózy pětkrát

Žilní trombóza je obávané onemocnění, které je příčinou většího počtu úmrtí než infarkt. Souvisí s onemocněním cév a především nezdravým životním stylem – nevhodnou stravou a nedostatkem pohybu. Podle tchajwanských vědců by však na prevenci měli dbát především lidé s křečovými žilami.

Tzv. varikózní žíly jsou totiž místem, kde vzniká tromb – krevní sraženina – pětkrát častěji než v cévách zdravých. Uvolněný tromb, který se dostane do plic či srdce, může vyvolat rychlou smrt.

Profesor Pchej-Čchun Čchen z Čínské lékařské univerzity na Tchaj-wanu tvrdí, že analýzou zdravotních záznamů 425 tisíc osob zjistil, že u jedinců s varixy je pětkrát častější trombóza – ucpání cévy krevní sraženinou.

„Dvakrát častěji u nich došlo k uvolnění sraženiny do plic a vzniku periferních cévních onemocnění,“ tvrdí profesor Čchen.

Prevence a léčba křečových žil výrazně zvyšuje kvalitu života a snižuje riziko úmrtí na trombózu.

Co s nimi?

Také patříte mezi lidi, které příroda obdařila křečovými žilami? Pak je jasné, že návštěvu lékaře byste neměli odkládat. Co ale ještě můžete udělat, než odborníkem doporučená léčba zabere?

Po těžkém dni, kdy toho máte, upřímně řečeno, „plné kecky“, je odpočinek více než vítaný. Pak si při něm nezapomínejte podkládat nohy polštářem, abyste je měli nad úrovní srdce. Je to efektivní způsob na zmírnění zátěže žil, které celý den pracují proti zemské přitažlivosti. Navíc vám tenhle relax uleví i od bolesti a otoků, protože zlepšuje tok krve.

I oblečení je nadmíru důležité, když máte (bohužel) varixy. Naprosto nevhodné je všechno, co vás nějak škrtí, tlačí či omezuje – například těsné ponožky, punčocháče nebo stahující spodní prádlo. Tyto kousky garderoby neblaze ovlivňují tok krve, což pro žíly představuje nemalou přítěž. Zkuste se rovněž vyhýbat i vysokým podpatkům, místo nich zvolte raději obuv s plochou podrážkou, která při chůzi pomáhá posilovat lýtkové svaly.

Další alternativou, jež může zlepšit vzhled vašich nohou, je masáž. Pokud se doma nenajde žádný dobrovolník, který by vám takové příjemné blaho poskytl, bez problému to zvládnete sami. Uvolníte tak ztuhlé svaly, zatímco značně podpoříte cirkulaci krve. Nanejvýš efektivní je použití masážního oleje s obsahem zázvoru, eukalyptu, černého pepře, skořice, popřípadě kmínu. Jmenované přírodní složky totiž zlepšují krevní oběh.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat