Lékařka: I v péči o dětskou pokožku platí "všeho s mírou"

Dětská pokožka je velmi citlivá, a tak není divu, že může snadno dojít k jejímu podráždění. Občas za ním stojí chyby v péči o jemou pleť našich nejmenších, často však mohou jako alergeny působit nejrůznější chemikálie z prostředí. Například ty obsažené v řadě čisticích nebo pracích prostředků. S jakými problémy se u dětí nejčastěji setkává dermatoložka Doc. MUDr. Monika Arenbergerová? A co by doporučila rodičům v péči o pokožku jejich dítěte?

S jakými zdravotními problémy dětí se nejvíce při své práci setkáváte?

Dětskou populaci přivádí do dermatologické ordinace řada chorob, kam patří infekční onemocnění, vrozené nemoci a kožní změny na alergickém podkladě. Předpokládá se, že až 20 % dětské populace trpí nějakým alergickým onemocněním. Z pohledu dermatologa se nejčastěji jedná o atopický ekzém a kontaktní alergie či kopřivku. Tato onemocnění se projevují červenými olupujícími se flíčky, které mohou být po celém těle a nejvíce v záhybech. Zatěžují děti zejména z důvodu, že jsou svědivá.  Děti jsou pak neklidné, nemohou se soustředit a trpí poruchami spánku.

Na co by si měly maminky dát pozor při vybírání prací prostředků, v kterých perou prádlo svých dětí? Jaký má vliv používání nevhodných prostředků na pokožku dítěte?


Doc. MUDr. Monika Arenbergerová

Potenciálních alergenů je celá řada. Látky, které nejčastěji vyvolávají alergické reakce či podráždění dětské pokožky jsou parfémy – přírodní či umělé a konzervanty. Alergická reakce není závislá na množství alergenu, stačí ho opravdu jen stopy. Z experimentů víme, že v tkaninách se po praní vyskytují zbytky pracích, ale i avivážních prostředků.

Co považujete za nejdůležitější z pohledu používaných prací prostředků pro zdraví dětí?

O dětskou kůži se musí  pečovat – ale i zde platí pravidlo: všeho s mírou! Jestliže miminko příliš často myjete, koupete, používáte mycí prostředky, pěnu do koupele a kosmetické přípravky bez hlubších znalostí jejich funkce, přirozený ochranný kožní film se narušuje a na kůži se může projevit  jako suchá kůže, svědění, rozškrábání nebo zvýšená citlivost. Veškeré látky, které přicházejí do styku s dětskou pokožkou bychom měli vybírat s opatrností. Zejména kůže kojenců je ještě imunitně nevyzrálá a zatížení chemickými látkami ji může ublížit.
Pro zdraví dětí je nutné zvýšené opatrnosti již při praní a vybírání pracích prostředků. Pračka by měla důkladně máchat a event. můžeme program máchání ještě jednou zopakovat. Prací prostředky vybíráme v souvislosti s potřebami dětské pokožky, tedy s minimálním množstvím alergenů.

Jaké látky by prací prostředky pro děti neměly vůbec obsahovat?

Jakákoliv chemická látka může být potencionálním alergenem. Nejčastějším a také nejsilnějším alergenem v kosmetice a pracích prostředcích jsou aromatické a konzervační látky.

Do jakého věku je třeba dětské prádlo žehlit? A funguje sterilizační účinek, i když se prádlo nežehlí těsně před nošením?

Žehlení se pro dodatečné dezinifikování prádla používalo v dobách, když ženy praly prádlo v potoce a používaly mýdlo s jelenem. Dnešní prací proces automatické pračky s kvalitním pracím prostředkem odstraní nečistoty do té míry, že ve tkanině již choroboplodné zárodky nejsou zjistitelné. Žehlení tak slouží pouze k vylepšení estetického vzhledu tkaniny. Navíc běžné bakterie i u zdravých dětí v útlém věku nezpůsobují zdravotní komplikace. Dokonce je žádoucí, aby dítě co nejdříve vytvořilo na kožním povrchu přirozený biofilm.

Je pravda, že bychom pro děti v kojeneckém věku měli používat produkty (kosmetiku, potraviny, čistidla) od několika málo výrobců, abychom případně snáze určili, která značka u dítěte způsobuje alergickou reakci?

Někdy se s takovým názorem setkáváme. Pokud se u dítěte vytvoří vyrážka, která je podezřelá, že je vyvolána některou běžnou chemikálií, určitě takovým přístupem potěšíme dermatologa, který má po alergenu pátrat. Na druhou stranu však v pestré paletě nejrůznějších prostředků dostupných na trhu není takový požadavek zcela reálný.

Doporučila byste umývat miminka pouze vodou, nebo používat dětská mýdla a olejíčky?

Pokud dítě není nadměrně znečištěno, i běžná čistá voda poskytne v mycím procesu dobrou službu. Potřebujeme-li odstranit větší znečistění, volíme pro citlivou dětskou pokožku co nejcitlivější prostředky, ideálně bez zbytečných přídatných látek jak jsou parfémy a ideálně i bez konzervantů

Jakou roli u citlivé nebo alergické pokožky hrají dědičné faktory?

Vnímavost jedince vůči vlivům zevního prostředí je dána kromě jiného genetickou výbavou, kterou získáme od svých rodičů. Typickým příkladem je dítě rodičů s atopickým ekzémem, které ve velkém procentu případů tímto ekzémem také onemocní.

Ze všech stran se na maminky (i tatínky:) ) valí reklamy s rozesmátými dětmi a spokojenými rodiči. Jaká je vaše rada na nepodlehnutí prvnímu dojmu?

Doporučuji se podrobně seznámit se složením prostředků a získat co nejvíce informací z různých zdrojů.

Na co máme myslet především, když vybíráme výrobky, které přijdou do styku s pokožkou malého dítěte?

Dětská pokožka má svá specifika. Nemá zcela dotvořeny veškeré ochranné mechanismy jako u dospělých, a proto jsme při výběru prostředků, které přicházejí do přímého kontaktu s dětskou kůží obezřetnější. Snažíme se volit spíš lehčí základy, přes které může dětská pokožka tzv. dýchat. A samozřejmě i hypoalergenní látky, aby zbytečně nevyvolávaly alergické reakci či podráždění.

Seznámila jste se s Baby řadou Feel Eco. Jaký je váš názor na ni?

Prací gel i aviváž Feel Eco Baby splňují běžné standardy značky – tedy pečlivě vybrané suroviny, které jsou snadno biologicky odbouratelné – současně jsou ale přizpůsobené potřebám kojenců a alergiků. Neobsahují totiž žádné parfemace, alergeny ani konzervanty, a pomáhají tak předcházet vzniku nežádoucích kožních reakcí při kontaktu s pranými tkaninami, které mohou obsahovat zbytky pracích a avivážních prostředků. Výrobky Feel Eco Baby prošly dermatologickým testováním pro děti do 3 let, bez obav je tedy můžete používat na oblečení a ložní prádlo těch nejmladších členů vaší domácnosti.

Máte k péči o dětskou pokožku či chemikáliím v čisticích prostředích také otázku? Zeptejte se Doc. Arenbergerové v naší poradně!





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat