Vlněné pyžamo urychluje usnutí, prodlužuje délku i hloubku spánku

Pyžamo z vlněné látky je v dnešní době poměrně vzácným typem nočního oblečení. Jenže ovčí vlna má unikátní vlastnosti, které pomáhají tělu velmi dobře regulovat tělesnou teplotu. V chladném klimatu zahřeje, v přehřátém pomáhá snadněji se ochladit. Australští vědci teď navíc prokázali, že ve srovnání s bavlněným a polyesterovým pyžamem lidé spící ve vlněném spí déle, usnou dříve a delší čas tráví v nejhlubší fázi spánku.

„Možná to není žádná náhoda, protože vlna reguluje tělesnou teplotu lépe, udržuje člověka v tom, čemu říkáme tepelná komfortní zóna,“ tvrdí doktor Paul Swan z University of Sydney.

Jeho tým sledoval srdeční tep, mozkové vlny a délku spánku i usínání u osob oblečených do tří typů pyžama – bavlněného, polyesterového a vlněného.

V tomto experimentálním výzkumu prokázal, že lidé usnou ve vlněném pyžamu v průměru o čtyři minuty dříve (za jedenáct minut ve srovnání s patnácti minutami v bavlně). U starších osob nad pětašedesát let byl rozdíl ale vyšší. Ty usnou dvakrát rychleji než v pyžamu bavlněném. Ale ve vlněném pyžamu lidé rovněž déle spí a jejich mozek tráví delší dobu v nejhlubší fázi spánku.

„Tyto závěry vyzdvihují vlnu jako účinný prostředek k ovlivnění kvality spánku, brzkého usínání a tepelné termoregulace těla,“ dodává doktor Swan.

Bez pyžama?

Někteří lidé nicméně nedají dopustit na spaní zcela bez pyžama. A i pro ně mají vědci dobrou zprávu. Nadměrné teplo v posteli totiž produkuje stresové hormony, přispívá k obezitě a decimuje libido a mužskou plodnost.

Nadměrná produkce kortizolu vlivem vyšší teploty v posteli působí zhoubně na všechny orgány, ale také podporuje chuť k jídlu a vyvolává nutkání přejídat se. Navíc zvyšuje obsah bílého tuku v podkoží a snižuje obsah hnědého tuku, který podporuje spalování a udržuje postavu štíhlou. U mužů při vyšší teplotě na lůžku klesá hladina testosteronu, ohrožena je erekce, libido a přehřívání varlat ve spodním prádle či pyžamu vede ke zhoršení kvality spermií.

Nahota partnerů pod peřinou navíc posiluje jejich vzájemné pouto, sbližuje je a zvyšuje šanci na sexuální kontakt. Pyžamo či spodní prádlo představují mechanickou, hormonální i psychickou bariéru a přispívají k odcizení partnerů žijících spolu dlouhodobě.

„Když spíme nazí, znamená to, že naše tělo je v noci chladnější, to podporuje nejenom kvalitu spánku, protože se ví, že tělo potřebuje k usnutí a hlubokému spánku nižší tělesnou teplotu, ale nižší teplota zlepšuje metabolismus, je prevencí diabetu, přispívá k rychlejšímu spalování, zvětšení množství hnědého tuku, lepší celkové kondici, posílení libida a plodnosti zvláště u mužů,“ tvrdí doktorka Sarah Brewer, která se dlouhodobě zabývá vlivy životního stylu na celkové zdraví západního člověka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat