Je jedno, kolik je vašim rodičům. Geny ovlivňují dlouhověkost minimálně

Vědci z New Yorku a Izraele provedli analýzu třinácti milionů lidí, jejichž příbuzenské stromy sahaly až pět set let nazpět. Z rozsáhlé analýzy vyplynulo, že se lidé dříve mnohem více křížili v rámci blízkého příbuzenstva. Ale daleko zajímavějším byl objev, že na dlouhověkost mají geny mnohem menší vliv, než se soudilo. Jen zhruba šestnáct procent. Něco jako geny dlouhověkosti tak mají zřejmě slabý účinek na dožitý věk a důležitější jsou vlivy prostředí a životního stylu.

Doktorka Joanna Kaplanis z New York Genome Center pracovala na výzkumu s genetiky z USA a Izraele. Sledovali celkem šestaosmdesát milionů profilů a analyzovali data narození, manželství a data úmrtí. Dokázali sestavit genealogický strom jediné osoby, která měla třináct milionů potomků ve čtyřiašedesáti generacích.

Z analýzy vyplývá, že do poloviny osmnáctého století si Američané hledali partnery a partnerky v okruhu do deseti kilometrů od místa narození a do poloviny devatenáctého století většina lidí pojímala za manžela či manželku příbuzné do čtvrtého kolene. Zajímavější ale byla analýza dlouhověkosti. Z ní totiž vyplývá, že genetika ovlivňuje délku života jen ze šestnácti procent, což je mnohem víc, než se dosud uvádělo (zhruba třicet procent). Dobré geny tak můžou prodloužit délku života jen asi o pět let v průměru.

„To není moc. Předchozí studie totiž dokázaly, že kouření třeba může zkrátit život o deset let. Což znamená, že životní styl a naše chování jsou mnohem podstatnější než genetika,“ tvrdí doktor Yaniv Erlich, jeden z autorů studie, kterou publikoval odborný časopis Science.

Malé tipy pro dlouhý život

A jak tedy přispět k delšímu životu? Občas stačí docela jednoduché maličkosti (tedy kromě základních zásad zdravého stylu života). Tak například pitná režim. Ne, to není vtip. Lidské tělo nefunguje správě bez optimálního množství vody. Bez ní se většina tělesných funkcí zpomaluje. Pokud budete pokračovat v životě s nedostatečnou denní dávkou H2O, zpomalíte celý systém a zvýšíte náchylnost k různým onemocněním. Věřte, že lidé, kteří jsou dehydratovaní, více inklinují například k srdečním záchvatům.

Dokonce i smích umí prodloužit život! Ujistěte se, že se smějete každý den. Jedná se o jeden z nejlepších způsobů, jak zlepšit tok krve do vašeho srdce. Ten se díky smíchu zvyšuje o celých 50 procent. Jakmile se od plic rozchechtáte, jste méně náchylní k ukládání cholesterolu, zánětům a tvorbě krevních sraženin. Stačí 10 minut smíchu denně a život si zaručeně prodloužíte!

A do třetice jedna sladká tečka. Čokoláda i při dietě? A proč ne? Když je to ze zdravotních důvodů… Jistá studie prokázala, že muži, kteří konzumovali 4 gramy kakaa denně, snížili riziko srdečních onemocnění o celou polovinu. Kakao a tmavá čokoláda by se proto měly stát běžnou součástí vašeho dne. Opakujte si, „přispívám ke svému kardiovaskulárnímu zdraví“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat