Nejčastější potíže intimních partií. Jak je řešit a jak jim předcházet

Snad žádné ženě se někdy v životě nevyhnul problém v podobě nepříjemného pálení či svědění v místě intimních partií. Někdy tyto potíže přicházejí v tu nejméně vhodnou dobu, například na dovolené nebo o víkendu, kdy prostě není žádný lékař v dosahu a musíme se pokusit ulevit si samy, než bude gynekolog opět k dispozici.

Jaké jsou nejčastější potíže, se kterými se ženy potýkají a jak si ulevit od nepříjemných příznaků?

Svědění

Svědění pochvy je nejčastěji způsobeno mykózou, bakteriální infekcí nebo pohlavními chorobami. Někdy je viníkem obyčejné mýdlo, prací prostředek nebo parfém. Kromě kosmetiky může tyto neduhy vyvolávat také nošení těsného syntetického prádla nebo džínů. Infekce se nejčastěji projevuje specifickým výtokem a někdy zarudnutím a otokem postiženého místa. Jako první pomoc vynechejte veškeré parfemované prostředky a to včetně intimních vložek nebo toaletního papíru. Spodní prádlo volte z prodyšného a přírodního materiálu, a pokud potíže neustoupí, kontaktujte svého lékaře.

Pálení

Palčivé pocity v oblasti intimních partií mají často na svědomí infekce močové trubice či samotné pochvy. Někdy bývá spojeno s podrážděním pokožky, například po sportování. Pokud se potíže objevují plíživě po dobu několika dnů, s největší pravděpodobností opravdu nepůjde o pouhé vnější podráždění. V takovém případě je třeba kontaktovat lékaře, který vás vyšetří a naordinuje vhodnou léčbu. Takové infekce se nejčastěji léčí pomocí antibiotik či antimykotik. Léčba trvá několik dní a úleva nepřichází okamžitě. Pomoci si můžete přikládáním chladivých obkladů. Pokud jde o infekci močových cest, doporučuje se nadměrný příjem tekutin, které propláchnou ledviny a močové ústrojí.

Suchost

Poševní suchost je problém, který nejčastěji postihuje ženy v období menopauzy, nevyhýbá se však ani mladším ženám. Nejčastěji se projevuje bolestí, pálením nebo svěděním při styku. Tyto obtíže nejsou na rozdíl od podobných příznaků jako u mykózy provázeny výtokem. Vaginální suchost se léčí pomocí hormonů nebo zvlhčujících prostředků. Ty lze zakoupit v lékárnách a jsou okamžitým řešením.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat