Ženy, které jedí hodně ovoce a zeleniny, jsou výrazně plodnější

Australští vědci tvrdí, že mladé ženy mající problémy s početím, by se měly zcela vyvarovat konzumace rychlého občerstvení a naopak výrazně zvýšit přísun ovoce a zeleniny do svého jídelníčku. Podle rozsáhlého výzkumu totiž ženy, které konzumují nejvíce ovoce a zeleniny, jsou o padesát procent plodnější než ty, které ho konzumují nejméně.

„Tyto objevy dokazují, že konzumace kvalitní stavy, která obsahuje ovoce a minimalizuje pokrmy rychlého občerstvení, zlepšuje plodnost a omezuje čas, který žena potřebuje k početí,“ tvrdí profesorka Claire Roberts z University of Adelaide.

Její tým prokázal, že konzumace hamburgerů, hranolek, pizzy a smaženého kuřecího výrazně prodlužuje dobu, kterou žena potřebuje k dosažení početí.

„Protože je možné stravu měnit a je to tedy snadno upravitelný faktor, nesmíme ji podceňovat při řešení neplodnosti a zvyšování šance na početí,“ míní spoluautorka doktorka Jessica Grieger z University of Adelaide.

Překvapivý spojenec

Že dostatečná konzumace ovoce a zeleniny zvyšuje šance na otěhotnění, nejspíš nikoho příliš nepřekvapí. Jen v málokterých potravinách ostatně najdeme tolik vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších důležitých látek. Ovšem podle vědců je překvapvým pomocníkem ve zvýšení plodnosti také červené víno...

Konzumace alkoholu je přitom většinou zmiňována jako problém při snaze počít dítě. Nadměrné pití etanolu totiž snižuje plodnost mužů i žen. Ale u těch to neplatí právě v případě červeného vína a střídmé míry jeho konzumace. Podle vědců ze státu Washington totiž ženy, které vypijí skleničku červeného vína týdně, mají vyšší šanci počít dítě.

Odborníci na plodnost z Washington University zjistili, že pravidelné pití červeného vína podporuje zrání vajíček a ženy konzumující červené víno pravidelně mají více zralých vajíček ve vaječnících. Zajímavé je také to, že tento vztah souvisí jen s červeným vínem a nikoli s bílým, pivem či tvrdým alkoholem.

„Je zajímavé, že malé množství červeného vína může pozitivně souviset s rezervou vaječníků. Nicméně si musíme uvědomit, že vliv alkoholu na vyvíjející se plod je zhoubný a může vést k těžkým vývojovým vadám,“ uvedl profesor Adam Balen z Britské společnosti pro plodnost, který se ke studii vyjádřil v rozhovoru pro deník The Telegraph.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat