Alergie versus obyčejná rýma. Naučte se je odlišit

Alergická sezóna je v plném proudu. Řada z nás má neustále ucpaný nos, kašel či bolesti hlavy. V době, kdy se téměř u každého mohou objevit alergické potíže, si nelze nepoložit otázku: Mám alergii, nebo jde jen o běžné nachlazení?

Když jsou příznaky stejné

Nachlazení je většinou způsobené viry a náš imunitní systém se potom brání různými příznaky:

  • zvýšenou teplotou,
  • smrkáním,
  • pocitem ucpaného nosu,
  • kašlem,
  • bolestí v krku.

Alergie je projevem zvýšené imunitní odpovědi na běžné podněty, jako jsou pyly, zvířecí chlupy, prach. V těle se pak uvolňují chemické látky, které způsobí neblahý pocit tekoucího nebo ucpaného nosu, svědivý pocit a smrkání. Alergie se však nikdy neprojeví tělesnou bolestí nebo horečkou. Projevy alergie bývají navíc dlouhodobé, zatímco běžné nachlazení trvá maximálně čtrnáct dní a pak dá pokoj.

Chytré otázky

Pokud chcete odlišit, zda máte alergii, či pouhé nachlazení, je dobré položit si pár otázek. Zejména, pokud vaše domnělé nachlazení trvá dlouho a nedaří se ho zaléčit, dále pak, když se vyskytuje svědění, pálení či vlhkosti očí, a pokud máte trvale tmavé kruhy pod očima, měli byste se rovněž zamyslet, zda nemáte náhodou na něco alergii.

Jak vypadá alergická rýma

Nejčastějším projevem bývá alergická rýma. Postihuje 20 % lidí. Většinou se týká již dětí, ale může nás překvapit v kterémkoliv věku. Děti se potom hůře soustředí na školu a dospělí na práci. Alergie nás může přepadat jednou či dvakrát za rok anebo denně, když máme doma třeba nějaké zvíře.

Co s tím?

Nejlepší je nechat si provést kožní testy či testy krve na určité látky neboli alergeny, které nás mohou dráždit. Rozhodně je správné navštívit lékaře odborníka – alergologa – který vám předepíše léky pro boj s tímto nepřítelem. Každopádně nezoufejte – věda jde kupředu, a navíc nejste sami, kdo alergií trpí.

Trápí vás alergie? Tipy pro boj s nimi najdete v našem speciálu Alergie!




Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat