Zlozvyky, kterými škodíme svému tělu. Neděláte je?

Snad každý z nás má nějaký zlozvyk, kterým nevědomky škodí svému tělu a mnohdy tím rozčiluje i své okolí. Některé z nich mohou být neškodné, jiné nám ale mohou přinést nepříjemné zdravotní potíže.

Křížení nohou

Křížení nohou, navzdory veškeré eleganci, není pro naše tělo vůbec zdravé. Časté křížení nohou způsobuje tvorbu křečových žil, zvyšuje krevní tlak, ale má také nepříznivý vliv na naši páteř, která díky nerovnoměrnému zatížení pánve vybočuje ze své osy. Křížením nohou zamezujete správnému proudění krve. Samozřejmě zejména ženy si neumějí tento způsob sezení odpustit. Měly byste se ale omezit na sezení s koleny u sebe, nikoli přes sebe.

Křupání kloubů

Tvrdí se, že kdo křupe klouby na prstech a jinde po těle, si vypěstuje revma. Žádný výzkum sice takové následky nepotvrzuje, ale zdravé to určitě není. Lidé, kteří mají za zlozvyk křupání klouby, většinou často slýchají negativní poznámky od svých kolegů a přátel. Pro ostatní je totiž tento zvuk i pohled velice nepříjemný, přesto, že tomu, kdo klouby křupe, je činnost příjemná a navozuje pocit uvolnění. Časté křupání však může způsobit poškození měkké části kloubního pouzdra.

Kousání nehtů

Kousání nehtů je opravdu odpudivý zlozvyk. Nejen, že na své okolí působíme nechutným dojmem, naše ruce svědčí o psychické nerovnováze, ale také si můžeme přivodit mnoho potíží. Asi jen málokdo si jde předtím, než si zuby začne otrhávat kusy nehtů, umýt ruce. A když se zamyslíte, na co všechno člověk za celý den sahá, je jasné, že spolykáte tolik bakterií, jako byste rovnou olízli madlo v tramvaji.  Navíc jsou takto poškozené nehty náchylnější k plísním, zánětům a deformacím, které se léčí jen obtížně. Nejen nehty tímto zlozvykem trpí. Ničíte také sklovinu svých zubů.  

Kousání tváří

Kousání sliznice na vnitřní straně tváří je zlozvyk poměrně častý a velmi nebezpečný. Nejen, že si způsobujete drobná poranění, do kterých se snadno může zavléct infekce, nebo si vypěstujete afty, ale opakovaným narušováním sliznice si koledujete o rozvinutí rakoviny. Tělo se totiž proti neustálému zraňování na stejném místě brání tak dlouho, dokud nezareaguje přeměnou buněčné tkáně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat