Potraviny, které se vyplatí jíst v zimě pravidelně

Přestože je lidský organismus od přírody nastaven, aby se v zimě dožadoval kaloričtějších potravin, nemusíme se tomuto pudu zcela poddávat a na jaře litovat nadbytečných kil. Spíše bychom se měli zaměřit na takové potraviny, které nás zasytí, zahřejí a dodají potřebnou energii a vitamíny.

Ryby

Ryby by v našem jídelníčku měly zastupovat významnou část, ovšem v praxi je tomu většinou přesně naopak. Jenže v zimě, kdy je málo slunečního svitu, se výrazně snižuje tvorba vitaminu D, který má zásadní vliv na naše zdraví. Při jeho nedostatku, který nás trápí především v zimním čase, se můžeme cítit unavení, bolí nás svaly a klouby, naše pleť se chová, jako by patřila adolescentovi a také se můžeme potýkat s opakujícími se virózami. Ryby jsou skvělým zdrojem vitaminu D, a proto by v zimním jídelníčku neměly chybět.

Zelí a kapusta

Kořenová zelenina, zelí a kapusta jsou plné vitaminů podporujících naši imunitu, a proto byste se jí zejména v zimě neměli vyhýbat. Zelí je obrovským zdrojem vitaminu C a ten našemu tělu pomáhá odolávat chorobám. Dobrým kompromisem je nakládaná zelenina, která také obsahuje probiotické kultury, které udržují ve správném chodu naše trávení. Kapusta má zase protizánětlivý účinek, zvyšuje hladinu energie, zlepšuje imunitu a pomáhá předejít zánětům dutin a chřipkám.

Kvalitní tuky

Přidáváním konopného či lněného oleje do pokrmů, které si připravujete je skvělou volbou. Zásobují vaše tělo energií potřebnou pro jeho zahřátí a příznivě ovlivňuje funkci našich ledvin, které jsou často v zimním období zatěžovány kvůli nedostatečnému příjmu tekutin.

Luštěniny

Přesto, že luštěniny nepatří mezi oblíbené potraviny, neměli byste se jim vyhýbat. Obsahují totiž důležité živiny jako vlákninu, železo nebo zinek. Luštěniny dodávají mnoho energie a dovedou snáze, než cokoli jiného, zahřát naše tělo. Ideální volbou je horká čočková nebo fazolová polévka.

Čemu se vyhnout?

Ač si zimu bez nich neumíme představit, nepatří zrovna mezi potraviny, které bychom v zimě mohli doporučit. Řeč je o citrusech, které mají schopnost účinně ochlazovat náš organismus, který po jejich konzumaci jede na plné obrátky, aby udržel tělo v teple. Není pak divu, že jsme i přes konzumaci několika kil mandarinek týdně vyčerpaní a naše tělo je oslabené. To samé platí například pro ananas, ani ten, přesto, že se prodává především v zimě, není pro toto období příliš vhodnou potravinou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat